Kairo

VIDEO: V požaru v koptski cerkvi umrlo najmanj 41 ljudi

S.R./STA
14. 8. 2022, 13.10
Posodobljeno: 14. 8. 2022, 15.25
Deli članek:

Požar v egiptovski prestolnici je terjal najmanj 41 življenj, še najmanj 55 ljudi naj bi bilo poškodovanih.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Požar je izbruhnil v koptski cerkvi Abu Sifin v delavskem okrožju Imbaba na zahodni strani Nila. Iz egiptovskega notranjega ministrstva, ki vodi preiskavo dogodka, so kasneje sporočili, da so "forenzični dokazi pokazali, da je požar izbruhnil v klimatski napravi v drugem nadstropju cerkve".

Do smrtnih žrtev je prišlo zaradi gostega dima in stampeda, ki ga je sprožil požar, je v izjavi povedal egiptovski minister za zdravje Halid Abdul Gafar. V požaru se je poškodovalo tudi pet pripadnikov civilne zaščite.

Kmalu po dogodku je egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi na svoji Facebook strani zapisal, da je "mobiliziral vse državne službe, da bi zagotovil celovito ukrepanje". Vodji koptske cerkve v Egiptu, papežu Tavadrosu II. pa je izrekel sožalje.

Egipt je sicer v zadnjih letih doživel več smrtonosnih požarov. Marca 2021 je v požaru v tekstilni tovarni v vzhodnem predmestju Kaira umrlo najmanj 20 ljudi. Leto prej sta dva požara v bolnišnici terjala 14 življenj bolnikov, ki so se tam zdravili zaradi covida-19.