Razglašeno 3-dnevno žalovanje

Znane podrobnosti pokola v Črni Gori: Prve žrtve medicinska sestra in njena sinova

E. J.
13. 8. 2022, 08.33
Posodobljeno: 14. 8. 2022, 20.50
Deli članek:

Na ’krvavi pojedini’ ponorelega Vuka Borilovića (34), kot piše portal Blic sta najprej umrla dva nedolžna otroka, stara 8 in 11 let, morilcu pa je sodil someščan. Podrobnosti pokola so naravnost šokantne!

profimedia
Kaj je sicer miroljubnega meščana in očeta treh otrok navedlo v krvavi pokol, še ni znano.

Ponoreli morilec s Cetinja vzel 10 nedolžnih življenj, policija našla prizor iz najhujše nočne more, danes poročajo srbski in črnogorski mediji o včerajšnjem neopisljivem dogodku.  Znane so podrobnosti včerajšnjega pokola v Črni gori, enajstih žrtvah na Cetinju. Na ’krvavi pojedini’ ponorelega Vuka Borilovića (34), kot piše portal Blic sta umrla dva nedolžna otroka, stara 8 in 11 let, morilcu pa je sodil someščan.

Tridnevno žalovanje

Vlada Črne gore je v petek zvečer razglasila tridnevno žalovanje po vsej državi. V skladu s sklepom vlade bodo ti dnevi žalovanja sobota, nedelja in ponedeljek."Ob tridnevnem žalovanju bodo v skladu z zakonom o državnih simbolih in dnevu državnosti na vseh stavbah državnih organov in organov lokalne samouprave ter javnih zavodov izobešene zastave," so zapisali v izjavi vlade. Na dan žalovanja na javnih mestih ne bodo izvajali javnih, kulturnih in zabavnih programov, v gostinskih objektih pa ne bodo predvajali glasbe. Tudi elektronski in drugi mediji bodo dolžni svoje programske vsebine prilagoditi dnevu žalovanja.

Eno uro streljal z lovsko puško

Še vedno ni uradnih informacij o tem, zakaj je Cetinjčan, za katerega sosedje trdijo, da ni bil problematičen, včeraj okoli 15. ure zagrešil poboj brez primere in najprej pobil svoje najemnike (mamo in dva sinova), nato pa odšel na ulico in naključno strelja mimoidoče.

Nekateri očividci so povedali, da je streljanje trajalo skoraj eno uro, policija pa je sinoči potrdila, da je smrtonosni pohod začel okoli 15.30 in da je uporabil lovsko puško.

Ubil otroka, ranil mamo in streljal na someščane in policijo

»Po trenutno znanih okoliščinah je okoli 15.30 ure 44-letni moški V.B. iz Cetinja streljal na družino, katere člani so kot najemniki bivali v prostorih njegove hiše v naselju Medovina. Takrat je s strelnim orožjem – lovsko puško – vzel življenje otrokoma, enemu staremu osem in drugemu enajst let, ter ranil njuno mamo, ki je poškodbam podlegla v zdravstveni ustanovi. Nato je šel ven in z istim strelnim orožjem streljal na prebivalce tega naselja, pri tem pa ubil še sedem ljudi, šest pa jih ranil,« je sinoči povedal direktor policijske uprave Zoran Brđanin. Dodal je, da so občani poklicali policijo, ki je poskušala napadalca ustaviti, a je ta streljal nanje. »Na poziv občanov so bili na kraj dogodka napoteni policisti, pri čemer je bil v streljanju en policist huje ranjen,« je še povedal Brđanin.

Čeprav so se na začetku pojavile informacije, da je Borilovića ubil policist, so oblasti po preiskavi sporočile, da mu je sodil eden od občanov, ki se je znašel na ulici.

Šokantne podrobnosti

Po objavi novice so začele prihajati šokantne podrobnosti pokola, ki je zgrozil celotno regijo.
Kot poročajo črnogorski mediji, je Borilović najprej vlomil v hišo, v kateri so živeli najemniki: ženska in dva otroka. Hladnokrvno je pobil otroke, ki so se skušali skriti za vrata, nato pa ustrelil njihovo mamo. Nato je poklical njenega moža in mu povedal, kaj je naredil, moškega, ki je prišel pogledat, kaj se dogaja in poskušal zaščititi mamo in otroke na dvorišču pa je ubil. Kot je na Facebooku objavila črnogorska zdravnica Milena Popović Samardžić, je bila umorjena medicinska sestra, življenje pa je izgubila skupaj s sinovoma.

Morilec se ni ustavil pri tem, šel je na ulico in začel naključno streljati ljudi. Očividci so povedali, da je bil prizor grozen, policija pa je sporočila, da je na kraju dogodka našla 9 trupel.

Direktorica KCCG Ljiljana Radulović je sinoči medijem povedala, da so v Klinični center sprejeli štiri poškodovane, od katerih so trije v življenjski nevarnosti, dežurni kirurg Perica Maraš pa je za Vijesti povedal, da so tri osebe operirali. »Tri bolnike so operirali nevrokirurgi, kirurgi in ortopedi. Gre za zelo hude poškodbe in zaenkrat ne moremo dati dokončne prognoze,« je dejal Maraš.

Miroljuben sosed, natakar in mož ter oče treh otrok

Cetinjčani so bili včeraj zaradi tragedije, ki se je zgodila, tiho. Mnogi Vučka Borilovića sploh ne poznajo, tisti, ki ga poznajo, pa pravijo, da so presenečeni nad njegovim početjem. Pravijo, da je prej delal kot natakar v narodnem parku Lovćen, da je bil miroljuben sosed.

»Žalost, tragedija,« ponavljajo Cetinčani, šokirani nad včerajšnjim dogajanjem.

»Bil je lovec in govorijo, da je ubijal ljudi z lovsko puško. Imel je orožje. Zelo težko nam je, ne moremo verjeti, da je to naredil,« pravi prebivalec Cetinja.

Vuk Borilović je bil rojen na Cetinju. Osnovno šolo je končal na Cetinju, srednjo pomorsko šolo pa v Beogradu. Bil je poročen in oče treh otrok.

profimedia
V sicer mirnem Cetinju se je zgodil pravi krvavi pokol, mrtva sta tudi dva otroka.