Poskus uboja, ne umora

Jožetu, ki je streljal na sosedo Irenco, vrhovni sodniki prepolovili zaporno kazen

J.V./STA
10. 8. 2022, 10.21
Posodobljeno: 10. 8. 2022, 10.58
Deli članek:

Vrhovni sodniki so sklenili, da Jože Šercer iz občine Osilnica, ki je septembra 2018 streljal na sosedo, sodišče pa ga je zaradi poskusa umora obsodilo na 15 let zapora, dejanja ni storil na zahrbten način.

Samo Strel
Jože Šercer na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Danes 70-letni Jože Šercer je na dan zločina z lovsko puško streljal na sosedo Ireno Oswald, ki se je odpravljala v službo. Zadel jo je v desno roko in trebuh, a je uspela zbežati ter je napad preživela. Motiv za dejanje naj bi bil, da se moški ni mogel sprijazniti s tem, da ima novega partnerja. Pred zločinom jo je mesec dni zasledoval, na dan dogodka pa dve uri čakal skrit v grmovju. Šercerju so na ljubljanskem okrožnem sodišču sodili dvakrat. V obeh primerih so mu prisodili enotno kazen 15 let zapora. Po poročanju Dela pa je obramba uspela z zahtevo za varstvo zakonitosti prepričati vrhovne sodnike.

Od poskusa umora do poskusa uboja

Ti so pojasnili, da kaznivo dejanje umora na zahrbten način stori, kdor zlorabi zaupanje žrtve in dejanje izvrši tako, da žrtev ne more zaznati njegovega delovanja ali sredstva. Žrtev v tem primeru po mnenju vrhovnih sodnikov zagotovo ni mogla zaznati Šercerjevega dejanja niti ni bilo zlorabljeno njeno zaupanje. Glede na spremenjeno kvalifikacijo so sodniki Šercerju za poskus uboja določili kazen sedem let zapora, upoštevaje šest mesecev zapora zaradi prometa z orožjem pa so mu določili enotno kazen sedem let in štiri mesece zapora.

Trdil je, da jo je hotel samo prestrašiti

Šercer se je sicer zagovarjal, da se je po mamini smrti leta 2012 navezal na sosednjo družino Osvald, s katero je razvil odnos, kot bi bili v sorodu. "Irenci" je še vedno hvaležen za vse, kar je storila zanj, zelo mu je bilo je žal, da jo je prizadel, opravičil se ji je, pa tudi njenemu ljubimcu. Kot je bilo slišati, Šercerju ni bilo najbolj prav, da je Osvaldova komaj kakšno leto po moževi smrti začela prijateljevati z Brankom L. Trdil je, da jo je hotel samo prestrašiti: "Zjutraj, ko je tema, je še bolj strašljivo, ko poči!" In zakaj se je spravil nad njo in ne nad Branka? Ker ni upal zanetiti mednarodnega incidenta; Branko je namreč upokojeni hrvaški policist.