vzrok za nesrečo

Hrvaški strokovnjak o tragediji poljskega avtobusa: Voznik je za dve sekundi izgubil koncentracijo

J.P.
8. 8. 2022, 10.32
Posodobljeno: 8. 8. 2022, 14.50
Deli članek:

Voznikov v Evropi primanjkuje. Vožnje so dolge, zato je utrujenost voznikov neizbežna. A tudi projektant bi moral predvideti, da bi na tistem odseku lahko šlo kaj narobe, in utrditi varnostno ograjo.

Bobo
Nesreča poljskega avtobusa

V soboto zjutraj se je na avtocesti od Varaždina proti Zagrebu zgodila prometna nesreča. Avtobus s poljskimi romarji, ki je bil na poti v Međugorje, je prebil zaščitno ograjo in zapeljal s ceste. Umrlo je 12 ljudi, 32 jih je ranjenih.

Na avtobusu je bilo 42 romarjev ter dva voznika.

Samo dve sekundi

Kot poročajo hrvaški mediji, ki navajajo tamkajšnjega prometnega strokovnjaka Gorana Husinca, je vzrok za nesrečo jasen: vozniku je padla koncentracija. Dodal je, da v Evropi primanjkuje voznikov in da je vprašanje, koliko sta voznika vozila pred to potjo. Utrujeni so, stari, je nadaljeval. Dovolj je, da v 40 letih za volanom, zamiži za dve sekundi, in se zgodi tragedija.

Bobo
Avtobus je s ceste zdrsnil v jarek.

Po njegovih besedah je bila največja nesreča to, da je avtobus pristal ravno tam, kjer je stena kanala, ki jo je imenoval za eno najnevarnejših ovir v cestnem prometu, saj gre za trdno betonsko površino.

Če bi bili vsi potniki pripasani z varnostnimi pasovi, kar pa po njegovi oceni niso bili, vsaj tisti v srednjem in zadnjem delu avtobusa ne bi utrpeli tako hudih poškodb. Pojasnil je še, da se običajno najslabše piše tistim, ki sedijo v vrstah za voznikom – sploh pri čelnih trčenjih.

Ocenil je še, da bi morala biti zaščitna ograja na mestu, kjer je kanal, močnejša. In da bi moral projektant to upoštevati.