Pesnica Alma Papamihali je napisala pesem o tragično preminuli 7-letni Jonadi in zagnala peticijo, cilj katere je, da bi plažo Potami preimenovali v Morska deklica Jonada. V 24 urah je peticijo podpisalo več kot 4000 ljudi.

»Kopali smo se v bližini obale. Opazil sem bel čoln, ki je ustavil ob bližnjem hotelu ob obali,« je pretreseni Bledar, ki je z družino živel v Londonu, te dni pa je bil v domovini na dopustu, razlagal zgodbo albanskim novinarjem. Na čoln se je vkrcalo nekaj ljudi, nato pa je z veliko hitrostjo zapeljal proti kopalcem. Ti so bili blizu obale, na območju za plavalce, ki je bilo jasno označeno z bojami. »Potopil sem se,« pojasnjuje Bledar, njegova hčerka Jonada je bila preveč oddaljena od njega, da bi ji utegnil pomagati. Rezila propelerja na motorju čolna so zadela nesrečno Jonado in ji zadala smrtonosne poškodbe.

Voznik čolna Arjan Tase, policist, ki ni bil v službi, je čoln zapeljal do obale. Bledar je stekel do njega in nekaj časa sta se prerivala. Kopalci so ju ločili, policisti pa so prijeli Taseja. Obtožili ga bodo povzročitve smrti iz malomarnosti.

Albanska javnost je ogorčena. Gre za tretjo podobno nesrečo letošnjega poletja. Pred mesecem dni je nespametni voznik gliserja poškodoval dva kopalca na plaži Jale na jugu Albanije, pred dvema dnevoma pa je podobno objesten voznik čolna trčil v sedemletno deklico in jo poškodoval.

Pod udarom je tudi ministrica za turizem Mirela Kumbaro. Medijem je povedala, da »angela ni več med nami zaradi neumnosti nekega moškega, ki je prekršil vse zakone, vsa pravila in s tem povzročil tragedijo«.

bledar avdia, arjan tase (desno)
Facebook
Ravs med Bledarjem Avdio (levo) in Arjanom Tasjem.