zagodlo jim jo je vreme

FOTO in VIDEO: Med vračanjem s Triglava strela večkrat udarila v skupino planincev

J.P.
15. 7. 2022, 19.10
Posodobljeno: 15. 7. 2022, 21.08
Deli članek:

Proti najvišji slovenski gori je poletel helikopter, a so se vmes vremenske razmere poslabšale.

PU Kranj
Policijski helikopter je izkoristil prvo in edino možnost za vzlet.

S Kredarice od sredine dneva zaradi udara strele rešujejo več planincev, so sporočili s kranjske policijske uprave. Strela naj bi na območju, kjer so bili, udarila večkrat.

Udar strele je od 17 planincev, ki so se s Triglava vračali proti Malemu Triglavu, huje poškodoval enega, ki pa zaenkrat ni v življenjski nevarnosti. Drugi so jo odnesli z lažjimi poškodbami. Po prvih podatkih jih je poškodovanih 12.

Ekipa je s policijskim helikopterjem na Triglav priletela v relativno ugodnem vremenu, ki pa se je vmes poslabšalo. Glede na to, da število poškodovancev prej ni bilo znano, je sledilo klasično reševanje. S pomočjo drugih pohodnikov, gorskega vodnika in osebja na Kredarica so do tja pospremili vse poškodovane. Eno osebo so morali nositi.

PU Kranj
Vojaški helikopter

Zaradi večjega števila poškodovanih in slabega vremena je poletel tudi helikopter Slovenske vojske z gorskimi reševalci, da bi v zdravstveno ustanovo spravili vsaj huje poškodovanega planinca.

Zaključen prvi del

S kranjske policijske uprave so naknadno sporočili, da je helikopterju ob pol devetih zvečer uspelo proti UKC Ljubljana poleteti z dve huje poškodovanima planincema, ki po prvih podatkih nista v življenjski nevarnosti. S tem je bil zaključen prvi del intervencije.

Ostalih 16 lažje poškodovanih ostaja na Kredarici pod nadzorom zdravnice in ekipe gorskih reševalcev, ki jih je do Kredarice pripeljal helikopter Slovenske vojske. Transport ostalih se bo nadaljeval jutri, predvidoma z obema helikopterjema.

Kot so še dodali, je slabo vreme preko celotnega dne močno oviralo in oteževalo delo reševalnih ekip. Več sledi zjutraj.