Najprej 112, ne na Facebook

Posredovanje v zadnjem hipu: v hiši je bila ujeta starejša oseba, ognjeni zublji so švigali, plinska jeklenka je bila blizu

G.G.
3. 7. 2022, 09.31
Posodobljeno: 3. 7. 2022, 09.38
Deli članek:

Na cesti Pod gozdom v Grosuplju je v petek okoli 11.30 zagorel pomožni leseni objekt ob hiši.

PGD Grosuplje
Gašenje je potekalo v hudi vročini, zaradi česar je bilo še bolj naporno.

»Steber dima, ki smo ga opazili že ob izvozu iz Gasilskega centra, nam je dal vedeti, da ne bo šlo za enostavno intervencijo,« so zapisali gasilci PGD Grosuplje, ki so se hitro lotili gašenja. Ogenj se je ob njihovem prihodu razširil na ostrešje in fasado hiše. Pomembno vlogo so igrali tudi policisti, ki so nekaj minut pred eksplozijo jeklenke iz hiše rešili starejšo osebo, ki je ostala nepoškodovana.

Gasilci so medtem že krotili ogenj in obenem ohlajevali sosednji stanovanjski objekt, saj je obstajala nevarnost, da bi se požar razširil. Po končanem gašenju so gasilci ostali na straži do zgodnjih večernih ur. Na objektu je nastala velika materialna škod, po oceni policije zagotovo za več tisoč evrov.

Grosupeljski gasilci svetujejo, da občani takoj pokličejo na interventno številko 112, če opazijo požar, ne pa da najprej objavljajo fotografije na družabnih omrežjih. V petkovem požaru je regijski center za obveščanje klic sprejel šele 10 minut po izbruhu požara.

»Si znate predstavljati, kako hitro se širijo ognjeni zublji, gasilcev pa še kar ni in ni? Se boste morda o tem zamislili šele, ko bo ogenj ali druga nevarnost uničevala vašo lastnino ali ogrožala vašo družino? Gasilci smo namreč o požaru in drugih nesrečah aktivirani preko Regijskega centra za obveščanje (112) in ne preko družabnih omrežij, kjer so se že kmalu po začetku požara pojavljale fotografije in posnetki požara,« opozarjajo gasilci.