Kaj se je zgodilo na Gregorčičevi?

Policist začutil slabost in sam poklical reševalno vozilo

R.T.
30. 6. 2022, 12.44
Posodobljeno: 30. 6. 2022, 18.51
Deli članek:

Slovenske Novice so danes objavile vest, da je včeraj pred sedežem vlade dežurnega policista odpeljalo reševalno vozilo. Z več pojasnili, ki oporekajo navedbam časnika, so pozneje postregli na Generalni policijski upravi.

STA

Prostor med predsedniško palačo in sedežem vlade na Gregorčičevi ulici v Ljubljani, pišejo v Slovenskih novicah, je v sredo osvetlila utripajoča luč reševalnega vozila. Čeprav je bil nujni prevoz namenjen policistu, ki je varoval poslopje na Gregoričevi, razlog ni bil varnostne narave, ampak bi ga prej morali povezati z delavnimi razmerami. Policist naj bi namreč na tem mestu v hudi pripeki dežural več zaporednih dni, česar pa njegovo telo ni več preneslo. Poleg vročine pa je moral prenašati še menjavo izmene, ki v tem času neizbežno pomeni tudi izpostavljenost ekstremnim temperaturnim nihanjem.

Policista so zato odpeljali, razlog pa je bil izčrpanost. V časniku so še zapisali, da naj za varnost zaposlenih na tem mestu ne bi bilo zadostno poskrbljeno, saj policisti na tem mestu nimajo »utic« niti primernega prostora, kjer bi lahko sedli ali se umaknili s sonca.

Druga plat zgodbe

Na Generalni policijski upravi so navedbe časnika zanikali. Pojasnili so, da je policist med opravljanjem nalog varovanja objekta "začutil slabost in sam poklical reševalno vozilo, o čemer je tudi seznanil svoje sodelavce. Policist je z opazovalno službo pričel ob 4.25, ob 5.50 pa je začutil slabost, pred tem je bil dve uri v službenem vozilu."

Dodali so, da prav tako ne držijo navedbe glede več zaporednih dnevnih služb policista, ki je "od 20. 6. do 28. 6. 2022 opravil samo štiri službe (v osmih dneh). Za vikend, 25. in 26. 6., je bil z razporedom dela prost, torej je pred nočno službo 28. 6. 2022 je opravil eno dnevno izmeno."

Zapisali so še:

"Policisti sicer naloge varovanja opravljajo v vseh vremenskih razmerah in različnih vremenskih pogojih. Naloge varovanja pred varovanimi objekti opravljajo izmenično, določen del izmene so v službenem vozilu, kot del patrulje, določen del pa opravljajo opazovalno službo peš pred varovanimi objekti.

V policiji se zavedamo delovnih obremenitev policistov varnostnikov, predvsem v primeru ekstremnih vremenskih razmer, zato so menjave na delovnih mestih bolj pogoste. Policisti naloge varovanja opravljajo v skladu s tedensko delovno obvezo, na voljo imajo dovolj vode v plastenkah, izmenjaje opravljajo delo pred varovanimi objekti in v službenih vozilih, ki so klimatizirana.

V policiji in MNZ smo tudi letos izdali priporočila vsem zaposlenim za opravljanje dela v visokih temperaturah zraka, ki lahko obremenjujejo javne uslužbence pri izvajanju delovnih aktivnosti tako v delovnih prostorih, prevoznih sredstvih kot v zunanjem delovnem okolju. V tem obdobju je še posebej pomembno upoštevati in izvajati določene organizacijske in druge ukrepe za zmanjšanje toplotnih obremenitev, zato morajo vodje organizacijskih enot upoštevati predvidene ukrepe za ravnanje v času visokih temperatur pri organizaciji dela."