V dneh po umoru se je šušljalo, da so kriminalisti ob ogledu prizorišča zločina našli tudi precejšnjo količino droge, večinoma marihuane. Darjo je bil v preteklosti tudi v zaporu, nekateri domačini so sumili, da še vedno preprodaja droge. Je šlo torej za tako imenovani drogeraški spor.

Da so bila v ozadju mamila, je potrdil vodja vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Koper Primož Ogrinc. Darjo se je namreč ukvarjal s preprodajo prepovedanih drog, oskrboval je predvsem bližnji trg čez mejo. Med kupci njegovih izdelkov, v hiši so našli marihuano, heroin in kokain, je bil tudi 59-letni Italijan, ki je Darju dolgoval večjo vsoto denarja. In to je bil tudi motiv, da ga je 2. aprila zabodel, nato pa poskusil zanetiti požar, da bi skril sledi, a se ogenj ni hotel razširiti. Po umor je odšel čez mejo, domov.

Slovenski in italijanski policisti so začeli s preiskavo, dobro so sodelovali in zbrali dovolj dokazov, da so v ponedeljek prijeli osumljenega 59-letnika. Preiskovalna sodnica v Kopru je za osumljenega odredila pripor.