Zaključne besede

Doktor Oskar, obtožen mazaštva in oderuštva, še enkrat zatrdil, da ni kriv za smrt Ajdovke Ave

S.R./STA
20. 6. 2022, 19.26
Posodobljeno: 20. 6. 2022, 19.33
Deli članek:

Franjo Keleminović, znan tudi kot doktor Oskar, ki je obtožen kaznivih dejanj mazaštva in oderuštva, bo izrek sodbe dočakal v četrtek, danes pa se je z zaključnimi besedami zagovornika in obtoženca zaključila glavna obravnava.

Leo Caharija, primorske novice
Franjo Keleminović - Doktor Oskar (levo) z odvetnikom Romanom Završkom

Na Okrožnem sodišču v Novi Gorici je danes državna tožilka Damjana Bandelj, ki je imela zaključno besedo na prejšnjem naroku v začetku junija, za očitani kaznivi dejanji zahtevala skupno dve leti zapora in denarno kazen, Keleminovićev zagovornik Roman Završek pa oprostilno sodbo. Za očitano kaznivo dejanje mazaštva je Bandljeva predlagala eno leto in šest mesecev zapora, za kaznivo dejanje oderuštva pa osem mesecev zapora. Ob tem bi moral plačati več kot 20.000 evrov, kolikor mu je plačala pokojna Ajdovka za "zdravljenje" rakavega obolenja. Prav tako naj bi poravnal tudi stroške sodnega postopka.

Do obtožbe Keleminovića je prišlo po smrti Ajdovke Ave Curk, ki je umrla pred nekaj manj kot devetimi leti. Državna tožilka Damjana Bandelj je v obtožnico zapisala, da naj bi do smrti bolnice z rakavim obolenjem prišlo zaradi jemanja zeliščnih pripravkov, izvajanja klistirjev in drugih načinov "zdravljenja" doktorja Oskarja.

Krivdo zanika

Završek je danes vztrajal, da so bile Keleminoviću kršene človekove pravice, saj v postopku preiskave in hišne preiskave ni imel prevajalca za hrvaški jezik. Sodna izvedenka pa naj bi po navodilih sodišča pripravila svoje izvedeniško mnenje za napačno časovno obdobje, je danes večkrat poudaril Keleminovićev zagovornik.

Ob koncu je zaključne besede povedal tudi obtoženec, ki je še enkrat zatrdil, da ni kriv za smrt ene od svojih strank, saj da je imela rakavo obolenje v četrtem stadiju, umrla pa je zaradi pljučne tromboembolije. Sam naj bi ji svetoval predvsem o zdravi prehrani in ustrezni higieni, kar nikakor ne bi mogel biti razlog za njeno smrt.

Izrek sodbe je predsednik sodnega senata Igor Majnik napovedal za četrtek.

Še ena zadeva

To pa ni edina zadeva, zaradi katere novogoriško sodišče obravnava Keleminovića. V drugi obtožbi mu državno tožilstvo očita preprečitev dokazovanja, ker naj bi predložil lažno diplomo ene od univerz v Odesi v Ukrajini. Tam so ga namreč neuspešno iskali v evidenci njihovih nekdanjih študentov oziroma diplomantov; po pričanju Franja Keleminovića in odzivu ukrajinske univerze pa naj ne bi računalniško vodili seznama diplomantov pred letom 2000, v fizični obliki pa seznam ne obstaja, ker je bila dokumentacija o diplomantih uničena v eni od prejšnih vojn v Ukrajini.