Zelenski prepričan v zmago

Nato: Pripraviti se je treba na dejstvo, da bi vojna »lahko trajala več let«

S.R.
19. 6. 2022, 11.04
Posodobljeno: 19. 6. 2022, 16.44
Deli članek:

Glavni cilj ruske vojske zaenkrat ostaja Severodoneck, a predvsem raketne napade beležijo tudi v drugih delih Ukrajine.

Profimedia
Pripadnik proruskih separatistov v jarku nedaleč od Severodonecka.

»Pripraviti se moramo na dejstvo, da bi lahko trajala več let,« je v intervjuju za nemški časnik Bild glede vojne v Ukrajini dejal generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Poudaril je, da v podpori Ukrajini ne smejo popustiti, tudi »če so stroški visoki, ne le zaradi vojaške podpore, temveč tudi zaradi dviganja cen energije in hrane.« Omenil je tudi dobavo najsodobnejšega orožja, ki ga premorejo članice zavezništva in s katerim bi imela ukrajinska vojska boljše možnosti, da izpod ruskih krempljev osvobodi Donbas.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem danes na držabnem omrežju Telegram objavil videonagovor, ki ga je posnel na vlaku med vračanjem z južnega bojišča v regiji Nikolajev. »Govoril sem z našimi branitelji, vojsko, policijo in nacionalno gardo. So samozavestni, nihče ne dvomi o naši zmagi. Juga ne bomo predali nikomur, vse, kar je naše, bomo znova zavzeli,« je dejal. »Naši pogumni moški in ženske. Vsak od njih daje vse od sebe. Zagotovo bomo zdržali! Zagotovo bomo zmagali!« je še naznanil Zelenski.

Profimedia
Zelenski je včeraj obiskal vojake v regiji Nikolajev.

Bitka za Severodoneck

Po navedbah ukrajinske vojske ruske sile še naprej silovito obstreljujejo dele Severodonecka, ki so še vedno pod nadzorom Ukrajine. To industrijsko mesto zaenkrat ostaja glavna tarča Moskve, saj bi Rusi ob njegovem morebitnem zavzetju nadzorovali celotno regijo Lugansk, eno od dveh regij, ki skupaj tvorita Donbas. Ruske oblasti so sicer v zadnjem obdobju že večkrat naznanile, da je Severodoneck v njihovih rokah, a je guverner regije Lugansk Sergij Hajdaj za ukrajinsko televizijo to znova zanikal. »Vse ruske trditve, da mesto nadzorujejo, so laž. Nadzorujejo glavni del, a ne celotnega mesta,« je zatrdil.

Rusija je sicer v zadnjih dneh znova okrepila tudi raketne napade na Harkov, drugo največje ukrajinsko mesto. Po navedbah ukrajinske vojske je bila v bombardiranju predmestja uničena občinska zgradba, a v napadu niso zabeležili žrtev. »Rusija si prizadeva, da bi Harkov postal mesto na prvi bojni črti,« je po poročanju tiskovne agencije Reuters navedel svetovalec ukrajinskega notranjega ministra Vadim Denisenko. Danes zjutraj so tri ruske rakete zadele tudi skladišče goriva v mestu Novomoskovsk na vzhodu države. V siloviti eksploziji je umrla ena oseba, še dve sta bili poškodovani.

Ruska vojska je po poročanju STA pozneje sporočila, da je v raketnem napadu v regiji Dnipropetrovsk na jugovzhodu Ukrajine uničila eno od poveljstev ukrajinske vojske. Pri tem naj bi bilo po navedbah tiskovnega predstavnika ruskega obrambnega ministrstva Igorja Konašekova ubitih več kot 50 visokih ukrajinskih častnikov, med njimi tudi generali. Poveljstvo ukrajinske vojske je bilo v bližini mesta Široka Dača. Konašenkov je še navedel, da naj bi v regiji Doneck na vzhodu države z raketami zadeli tudi večjo enoto ukrajinske vojske. Ubitih naj bi bilo 300 ljudi. Številk ni bilo mogoče neodvisno preveriti.