Huda ura

FOTO in VIDEO: Razvila se je burna noč, udrihale so strele, zalivalo je objekte, reševati so morali celo piščance

S.R.
8. 6. 2022, 08.13
Posodobljeno: 8. 6. 2022, 11.08
Deli članek:

Po razmeroma spokojnem dnevu je vreme ponoči udarilo z vso silo. Z močnimi neurji ter posledično naraslimi potoki in hudourniki so se srečali v večjem delu osrednje in vzhodne Slovenije. Prizanesla so le Primorski.

Pgd Dolič-šentflorjan
Reka Paka je na cesti med Gornjim Doličem in Kozjakom odnesla most.

Spin
Neurja so jo zagodla v večjem delu države.

Kot smo že poročali, so bili včeraj po 19. uri najprej na udaru zlasti deli Štajerske, kjer je zalilo številne hiše in gospodarske objekte, pri čemer je bilo najbolj pestro na območju Slovenskih Konjic in Slovenske Bistrice. Pristojni so tam zabeležili tudi udar strele v hišo, v Srednjem Doliču pa je deroča reka Paka odnesla most. Sicer pa jo je meteorna voda zagodla v v Trebnjem, Šmarju pri Jelšah, Šentjurju, Mariboru, Svetem Juriju ob Ščavnici, Sevnici, Selnici ob Dravi, Rogaški Slatini, Radljah ob Dravi, Puconcih, Poljčanah, Novem mestu, Murski Soboti, Mozirju, Moravskih Toplicah, Ljutomeru, Kungoti, Ivančni Gorici, Dravogradu, Črnomlju, Celju, Kamniku in na Ptuju. Hudourniške vode so ceste poplavile tudi na območju krajevne skupnosti Bresternica-Gaj. Kot so nam sporočili iz mariborske občine, je zaradi odstranjevanja posledic v Bresterniški grabi trenutno v veljavi zapora ceste na območju razcepa Sredma-Medič.

Strela zanetila požar

A to še zdaleč ni bil edini paket nevšečnosti, ki so ga za Slovenijo včeraj pripravila neurja. V nočnih urah so se težave vrstile tudi v drugih delih. Kot poroča Uprava za zaščito in reševanje, je malo po 21. uri strela v ostrešje stanovanjskega objekta usekala tudi v Malih Rodnah na območju občine Rogaška Slatina. Posledično je prišlo do požara, ki so ga lokalni gasilci najprej omejili in nato pogasili. Ogenj je uspel uničiti inventar na podstrešju in poškodovati oplesk. Meteorna voda je tam zalila tudi več kleti, gasilci pa so imeli skozi večji del noči polne roke dela. Že malo pred 6. uro zjutraj so morali zaradi posledic neurja znova odriniti na teren.

Reševali piščance

V kraju Svinjsko v občini Sevnica je zaradi udara strele zagorelo gospodarsko poslopje, v naselju Koretno v občini Šmarje pri Jelšah pa pomožni objekt. Na Ptujski cesti v Račah je strela udarila v električni daljnovod in pretrgala kable, pa poroča STA, kjer dodajajo, da je v Spodnji Novi vasi v občini Slovenska Bistrica meteorna voda zalila piščančjo farmo. Pri tem so gasilci poleg črpanja vode pomagali lastniku umakniti na suho 3000 piščancev.

V Črnomlju zelo pestra noč

Meteorna voda je malo po 23. uri udarila tudi na območju Novega mesta, istočasno pa so se s težavami znova srečali v Črnomlju, kjer je zalilo več gospodarskih in poslovnih objektov, pod vodo je bilo tudi več cest, parkirišč in vozil. Tudi tam je strela udarila v električno omarico stanovanjske hiše, še ena pa je zadela ostrešje hiše v naselju Tribuče ter poškodovala tako ostrešje kot dimnik. »Gasilci so črpali vodo iz zalitih objektov, cestišč ter parkirišč, čistili prostore objektov, odstranjevali nanose blata in peska ter pomagali pri odstranjevanju vozil,« so navedli pri Upravi za zaščito in reševanje. Na terenu je bilo veliko število gasilcev iz lokalnih gasilskih društev, odstranjevanje posledic pa je potekalo do zgodnjih jutranjih ur.

Malo po 2. uri ponoči je vreme za dramo znova poskrbelo v Celju, kjer je voda skozi streho zalivala stanovanje. Gasilci so na kraju ugotovili, da je streha puščala zaradi poškodb, ki jih je utrpela ob neurju s točo pred nekaj dnevi.

Gasilci so se morali na splošno spoprijeti z najrazličnejšimi posledicami. Iz poplavljenih objektov so črpali meteorno vodo, odstranjevali podrta drevesa, nameščali protipoplavne vreče, pokrivali poškodovane strehe in gasili požare, ki so jih povzročile strele.