Ialijan in Ukrajinec krivde nista priznala

Med begom pred policisti sta iz audija vrgla »travo«

Sijan Pretnar
27. 5. 2022, 19.20
Deli članek:

»Krivde ne priznam, marihuana je res moja, a sem jo vzel, da bi jo sam kadil,« je pred sodnico dejal 22-letni Ukrajinec, ki živi v Italiji. Še bolj kratko je odgovoril nekaj mesecev starejši Italijan: »Ne priznam, ker trava ni moja.«

pn
Svojo nedolžnost bosta dokazovala na sojenju. Začelo se bo predvidoma zadnje dni junija.
Odvetnica Sanja Sega, ki zagovarja Dondo, je predlagala, naj sodišče zasliši strokovnjaka iz Nacionalnega forenzičnega laboratorija, ki je v nahrbtniku in zavojih z marihuano iskal biološke sledi obtožene dvojice.

Policisti so 23-letnega Marca Dondo in 22-letnega Grigorija Turuka prijeli sredi februarja na primorski avtocesti blizu Postojne. Z audijem italijanske registracije sta se peljala proti Ljubljani. Njuno vozilo se je policistoma specializirane enote za nadzor državne meje že zaradi hitre vožnje zdelo sumljivo, zato sta ga poskušala ustaviti. Približno poldrugi kilometer pred počivališčem Studenec sta policista audi A7 prehitela ter na civilnem službenem vozilu prižgala modre luči in dvignila tablo z napisom »stop, policija«.

Nista hotela ustaviti

Mladi voznik je takrat vožnjo še pospešil. Prehitel je policijsko vozilo in odbrzel naprej. Policista sta audiju sledila, ta pa je pred njima divjal s hitrostjo od 220 do 240 kilometrov na uro; vožnjo je nadaljeval mimo izvoza za Postojno.

Policista sta opazila, da je sopotnik približno 200 metrov od uvoza na avtocesto pri Postojni iz avta vrgel nahrbtnik črno-oranžne barve. Voznik je približno pol kilometra zatem zmanjšal hitrost ter nakazal, da bo vozilo ustavil, kar pa je storil šele na počivališču Ravbarkomanda.

Audija je vozil Marco Donda, italijanski državljan iz Gorice, ki je bil podnajemnik v Novi Gorici. Na sopotnikovem sedežu je sedel 22-letni Grigorij Turuk, ki živi v Gorici. Povedal je, da je v Italiji že enajst let. Oba sta po poklicu električarja.

Policisti so tistega februarskega večera pregledali območje, kjer je med begom iz avta priletel nahrbtnik. V njem so bile štiri vakuumsko zapakirane vrečke s konopljo, težke so bile skupno  890 gramov.

Koprski kriminalisti so mlada prestopnika ovadili tožilstvu, to pa je proti obema vložilo obtožnico, saj je bilo glede na količino konoplje in način pakiranja jasno, da je bila namenjena preprodaji. Tožilstvo na ponedeljkovem predobravnavnem naroku ni predlagalo, kakšno kazen naj jima sodišče prisodi, če bi priznala krivdo.