Od gore očitkov so ostale samo grožnje »prijatelju«

21-letni Kamničan zažigal avtomobile, kradel in grozil, a odkorakal na prostost

Juš Valentinič
25. 5. 2022, 20.05
Deli članek:

Komaj 21-letni Kamničan Jakob Herzog naj bi zažigal avtomobile in ob tem ogrožal življenja okoliških prebivalcev, kradel in grozil, vendar so ga včeraj po zaključenem kazenskem postopku izpustili na svobodo, ker je tri mesece prisojenega zapora že odslužil priprt.

Profimedia
Jakobu Herzogu za grožnje tri mesece zapora, ki jih je že odslužil priprt (fotografija je simbolična).
Kot je v ustni obrazložitvi sodbe poudarila sodnica Irena Škulj Gradišar, mora sodišče v dvomu odločiti v korist obtoženca.

Konec julija 2020 naj bi Herzog v Samostanski ulici v Kamniku najprej zažgal renault scenica, dva dni pozneje pa naj bi zanetil še citroena C3 in ob tem po prepričanju tožilstva ogrozil tudi življenja okoliških prebivalcev. Konec avgusta naj bi se vrnil na »kraj zločina« in na isti ulici zažgal še porsche macana, vrednega skoraj 40 tisoč evrov. Mladeniču so tožilci očitali tudi požig zabojnika za smeti v vrednosti slabih sto evrov, krajo razkužila za roke v vrednosti osem evrov in grožnje »kolegu« Maticu K. s pretepom in smrtjo.

Tri mesece zapora za grožnje po telefonu

Herzog je priznal edino grožnje; da je Matica K. poklical iz nekega lokala in mu (po navedbah iz obtožnice) zagrozil, »da ga bo razbil in ubil ter mu, tako kot pred tremi leti, držal pištolo na glavo«. Kot je bilo slišati, dejanje obžaluje, oškodovancu pa se je tudi že opravičil. Za grožnje mu je sodnica Irena Škulj Gradišar prisodila tri mesece zapora in ob tem preklicala še čisto svežo pogojno obsodbo na štiri mesece zapora z dveletno preizkusno dobo zaradi zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost, in sicer iz neke čisto druge kriminalne zgodbe. Stroški postopka pa bodo bremenili proračun, ker je mladenič pač brez denarja.

Številni predlogi za pregon umaknjeni

Predlogi za pregon glede kraje razkužila ter zažiga zabojnika in porscheja pa so bili s strani oškodovancev umaknjeni, tako da je sodišče v tem delu obtožnice lahko izdalo le zavrnilno sodbo, oškodovance pa s premoženjskopravnimi zahtevki napotilo na pot pravde. Glede zažiga renaulta in citroena konec julija 2020 sodišče v spisu ni našlo dovolj dokazov za obsodbo. Obtoženi je očitke sicer vseskozi zavračal. Ob tem je sodnica Škulj Gradišar poudarila, da je bil postopek zelo dolg, zaslišali so 30 prič, sodelovali so tudi številni sodni izvedenci.

Bivša ga je imela vsak trenutek na očeh

Herzoga je zažigov avtomobilov obremenila mladoletnica, ki je ob prijavi štela 15 let. Med njenim zaslišanjem je tako postopek potekal za zaprtimi vrati. A kot je včeraj pojasnila sodnica, so bile njene izpovedi nekonsistentne, drugih dokazov, ki bi bremenili Herzoga, pa ni; na kraju ni bil viden, niso ga posnele kamere. Omenjena mladoletnica je bila sicer v tistem času najboljša prijateljica Herzogovega dekleta, s Herzogom pa naj bi se gledala postrani. Pričalo je tudi takratno Herzogovo dekle in povedalo, da je v razmerjih posesivno ljubosumna in da sta skupaj preživela vsak prosti trenutek. O požarih ni vedela ničesar. Sodba še ni pravnomočna, tožilstvo pa je na oprostilni del že napovedalo pritožbo. Za vsak zažgani avtomobil je sicer zahtevala leto in dva meseca zapora.