Lažne prijave

Obvestila o nastavljenih bombah po Srbiji prihajala tudi iz Slovenije

STA/M.U.
19. 5. 2022, 11.42
Posodobljeno: 19. 5. 2022, 11.51
Deli članek:

Srbska policija je odkrila 19 elektronskih naslovov, s katerih so v minulih dneh prišle grožnje o nastavljenih bombah v več sto šolah in drugih ustanovah.

Profimedia
Beograd

V zadnjih mesecih, od začetka ruske invazije na Ukrajino (24. februar 2022), so bile številne javne zgradbe v Beogradu, pa tudi po vsej Srbiji, tarča lažnih poročil o bombah. Policija je pregledala več sto šol, bolnišnic in trgovskih centrov ter objekte preventivno evakuirala, nobena od prijav pa se ni izkazala za resnično.

Grožnje so prišle prek strežnikov Gmail, ProtonMail, Eunet mail in Yandex ter prek anonimnih telefonskih klicev.

Osem groženj je prišlo iz Poljske, štiri iz Gambije, po dve iz Irana in Nigerije ter po ena iz Ukrajine, Slovenije in Rusije, so sporočili s srbskega pravosodnega ministrstva.

Poleg groženj iz tujine so obvestila o bombi sicer prišla tudi iz Srbije. Srbska policija je v štirih dneh tako obravnavala osem srbskih državljanov. Dve osebi so aretirali, proti šestim mladoletnikom pa so podali kazensko prijavo.

"Lažno obvestilo o podtaknjeni bombi je hud zločin, ki lahko vznemiri in prestraši državljane Srbije in zahteva dodatno delo pripadnikov notranjega ministrstva," so sporočili iz pravosodnega ministrstva.