Usodna zmota

Avstrijski lovec priljubljenega haskija, ki je raztrgal ovco, zamenjal za volka in ustrelil

S.R.
11. 5. 2022, 09.35
Posodobljeno: 11. 5. 2022, 12.16
Deli članek:

Na avstrijskem Štajerskem se je v zadnjih dneh odvila pretresljiva drama, v kateri sta osrednji vlogi odigrala hišni ljubljenček z imenom Kodai in nek lokalni lovec, pri čemer velja omeniti tudi prvo žrtev celotnega dogajanja, nič krivo ovco.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kodai, leto dni star haski, torej pes pasme, ki je znana po svojem lovskem nagonu, se je po poročanju avstrijskega tabloida Kronenzeitung naokoli običajno potikal pod skrbnim nadzorom svojega lastnika, mladega Štajerca. Ko sta odšla od hiše, ga je imel vedno na povodcu, a je za štirinožnega prijatelja v zadnjem obdobju zaradi mladeničeve hospitalizacije skrbela njegova mama, ki ji je Kodai pobegnil.

Huski je nato na območju izsledil čredo ovac, kjer je do izraza prišel njegov lovski nagon. Prizor, ko se je s čekani lotil ene od ovac, je iz svoje hiše opazil lokalni upokojenec, lovec, ki naj bi psa zamenjal za volka in ga ustrelil kar z balkona. »Kaj takega se ne bi smelo zgoditi, to resnično obžalujemo. Dejstvo, da je bil naš priljubljeni pes deležen smrtne kazni, pa je neopravičljivo,« je za časnik pojasnila mama lastnika, ki je bila v času drame Kodaiju po lastnih besedah že za petami. Na kraj je pritekla nekaj minut po smrtnem strelu. »Tam je v krvi ležal na leh.«

»Seveda sem ustrelil psa,« je za Kronenzeitung jedrnato priznal upokojenec, ki pa ni komentiral navedb, da naj bi psa zamenjal za volka, ki je v Avstriji zaščitena vrsta. Več bo moral najverjetneje pojasniti na sodišču, saj policija primer obravnava kot sum kaznivega dejanja mučenja živali. Da bi moral lovec v tem primeru uporabiti najblažji možni ukrep, torej morda opozorilni strel v zrak, je prepričana varuhinja pravic živali Barbara Fiala-Köck, ki je dodala, da bi se moral v vsakem primeru najprej prepričati, v kaj natančno je uperil svojo puško.