Niso ugotovili kršitev

Dve uri pred umorom Sabine so policisti opravili nadzor

G.G.
10. 5. 2022, 14.13
Posodobljeno: 10. 5. 2022, 14.19
Deli članek:

Policisti so razkrili nekaj več okoliščin glede sobotnega umora 33-letne Sabine Pevec v Dravogradu.

Nejc Strojnik / Večer
Motiv za umor je bilo najverjetneje ljubosumje, je sporočila policija.
V Slovenije se okoli 30 do 35 odstotkov ubojev in umorov zgodi v krogu družine. Tovrstnih dejanj med zakonci ali izven-zakonskimi partnerji je za okoli 20 odstotkov vseh dejanj ubojev in umorov. Na območju PU Celje so letos obravnavali obravnavali tri umore, dva poskusa umora in tri poskuse uboja. V lanskem letu so obravnavali dva umora, en poskus umora in en poskus uboja.

Poročali smo, da je to grozljivo kaznivo dejanje zakrivil 38-letni Robert Pevec, zoper katerega je bil izrečen ukrep prepovedi približevanja partnerki Sabini.

Kriminalisti so potrdili, da je osumljeni kljub temu ukrepu okoli 21. ure vstopil v hišo, najverjetneje je imel svoj ključ, in jo napadel. Pretepel jo je tako brutalno, da je naslednje jutro umrla v slovenjegraški bolnišnici. Z oživljanjem sta sicer poskušala že policista, ki sta bila prva na kraju zločina, zatem pa še reševalci.

38-letnega Roberta Pevca so prijeli v hiši, ga pridržali, v ponedeljek pa so ga privedli k preiskovalni sodniki, ki je zoper njega odredila pripor.

Kot nakazuje ukrep prepovedi približevanja, so bili odnosi med storilcem in žrtvijo že prej močno načeti. Sabina je že 13. aprila letos prijavila kaznivo dejanje nasilja v družini, je danes sporočil vodja Oddelka za splošno kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije PU Celje Milan Vogrinec. Policisti so o prijavi obvestili tudi državnega tožilca. Ker ni bilo zadostnih razlogov za pripor, so mu izrekli ukrep prepovedi približevanja, ki se je v tem primeru izkazal za nezadostnega, čeprav je veljala do 12. junija.

Policisti so redno opravljali nadzor

Kako policija nadzira osebo, zoper katere je izrečen ukrep? Izvajajo nadzor, najmanj enkrat dnevno. Če pride do neupoštevanja prepovedi, lahko zoper kršitelja izrečejo dodatne ukrepe - od globe, do kratkotrajnega pridržanja, če so pa ob kršitvi podani priporni razlogi, pa ga lahko z ovadbo privedejo k preiskovalnemu sodniku, ki lahko odredi pripor. Kršitelji ukrep največkrat kršijo s pošiljanjem telefonskih sporočil, v redkejših primerih žrtve zalezujejo, iščejo osebni stik in se želijo vrniti v skupno bivališče.

Kako pa je bilo v konkretnem primeru? Policisti iz Dravograda so redno opravljali nadzore, celo na dan umora, okoli 19. ure so preverili nadzor in niso ugotovili kršitev. O morebitnih kršitev jih ni obvestila niti oškodovanka, pokojna Sabina.