Zagorelo v Belinki

FOTO in VIDEO: V tovarni na obrobju Ljubljane odjeknile eksplozije, požar že pogašen

S.R.
9. 5. 2022, 18.31
Posodobljeno: 10. 5. 2022, 06.13
Deli članek:

Na obrobju Ljubljane je včeraj popoldne odjeknilo več eksplozij. Na kraju so bili prisotni številni gasilci, ki so požar do noči že pogasili.

Bobo
Gašenje požara v tovarni Belinka.

Na Zasavski cesti na obrobju Ljubljane, natančneje v naselju Podgorica pri Šentjakobu, je včeraj  popoldne odjeknilo več eksplozij. Po naših informacijah so eksplozije odjeknile v tovarni podjetja Belinka Perkemija, kar so potrdili tudi v Upravi za zaščito in reševanje. Kot je razvidno s fotografij in videoposnetka, se je iz tovarne dvigal gost črn dim. Pri upravi so navedli, da na kraju posredujejo gasilci GB Ljubljana, PGD Podgorica-Šentjakob, Nadgorica, Črnuče, Ježica, Stožice, Tomačevo–Jarše in enota za podporo vodenju Mestne občine Ljubljana. Po naših zadnjih informacijah so gasilci požar že ukrotili, iz tovarne pa naj se ne bi več kadilo. V podjetju so medtem za STA potrdili, da je požar pod nadzorom, v Gasilski brigadi Ljubljana pa so pozneje navedli, da so požar že pogasili.

R.T.
Eksplozije v tovarni na Zasavski cesti.

Za več informacij smo se obrnili na ljubljansko policijsko upravo. Kot je pojasnila tiskovna predstavnica PU Ljubljana Aleksandra Golec, so bili o požaru v podjetju na območju Šentjakoba obveščeni ob 18.20 uri. Po prvih informacijah v dogodku ni bilo poškodovanih.

Golecova je pozneje dodala, da je po doslej znanih podatkih zagorelo v delu proizvodnje. Gasilci so ga sicer kmalu omejili, a je v požaru nastala večja materialna škoda, pri čemer pa naj ne bi prišlo do onesnaženja okolja. Ogled kraja bodo opravili kriminalisti, ki bodo ugotavljali vzrok požara, a šele, ko bodo vzpostavljeni pogoji za varno delo. O vseh okoliščinah bodo obvestili pristojno državno tožilstvo.

Iz podjetja Belinka Perkemija so zvečer za STA pojasnili, da je ogenj zajel stolp, v katerem poteka pralna linija, pogašen je bil v manj kot 30 minutah, brez poškodb med zaposlenimi in brez posledic za okolje. Ob tem so dodali, da je območje ohlajeno, popožarne vode pa so zajete v obstoječih zadrževalnikih, kar pomeni, da ni prišlo do razlitja okolju nevarnih snovi. Proizvodnja v stolpu z linijo za pranje topil je začasno prekinjena.

R.T.
Eksplozije v tovarni na Zasavski cesti.

Spin
Podrobnosti o dogajanju so še skope, o incidentu pa poroča tudi Uprava za zaščito in reševanje.