Trije s hudimi poškodbami

Končno poročilo. Pri pristajanju balona na Ljubljanskem barju »košara trčila v travnik«

G.G./STA
22. 1. 2022, 17.40
Posodobljeno: 22. 1. 2022, 17.56
Deli članek:

Poškodovali so se trije državljani Belgije in pomožni pilot, državljan Slovenije.

Bobo
Fotografija je simbolična
Do hujše balonarske nesreče je v Sloveniji sicer prišlo leta 2012, prav tako na Barju, ob tem pa je balon tudi zagorel. V nesreči je umrlo šest ljudi. Balon je takrat vzletel kljub nestanovitnemu vremenu in napovedi neviht.

Balona sta v dopoldanskih urah poletela iz okolice Bistre. Cilj enournega poleta je bilo barje pri Igu. Pri pristanku enega balona, v katerem je bilo šest ljudi, pa ni šlo vse po načrtih. Košara balona se ni lepo usedla na travo, ampak je »trčila v travnik«, kot so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Pri trdem pristanku so se poškodovali trije belgijski državljani, 55-letni pilot in 28 in 54 let stari potnici, ter 67-letni pomožni pilot iz Slovenije.

Reševalci so jih oskrbeli in jih hitro odpeljali na zdravljenje v ljubljanski klinični center. Po zdaj znanih podatkih njihovo življenje ni ogroženo, poškodbe treh pa niso malenkostne. Nadzorni travmatolog v UKC Franc Štefanič je pojasnil, da je najtežje poškodbe utrpel eden od moških sopotnikov, ki ga obravnavajo kot politravmo, saj je utrpel poškodbe glave in prsnega koša, ter ga bodo zato tudi sprejeli na intenzivni oddelek bolnišnice. Preostala dva ponesrečenca pa sta utrpela poškodbo hrbtenice, eden izmed njiju tudi resnejšo poškodbo vretenca. Pri slednjem se bodo zdravniki še odločili, ali bo potreben operativni poseg, je še dejal Štefanič.

Drugi balon ni imel težav pri pristanku.

Preiskava nesreče se nadaljuje, natančen vzrok še ni znan.