86-letnica umrla

Rop v Beznovcih za zdaj nepreiskan

Andrej Bedek
21. 1. 2022, 12.24
Posodobljeno: 21. 1. 2022, 12.25
Deli članek:

Šestinosemdesetletna žrtev je dan po napadu doživela srčni infarkt in kmalu umrla

PU Murska Sobota
Policisti in kriminalisti so preverili več kot 30 oseb na podlagi fotorobota.

Kriminalisti in policisti Policijske uprave (PU) Murska Sobota še vedno preiskujejo kaznivo dejanje ropa, ki se je zgodil pred dvema letoma 14. januarja dopoldne v Beznovcih.

Spomnimo. Ropar se je spravil na 86-letno žensko. Potem ko je vdrl v stanovanjsko hišo, jo je po naših podatkih podrl na tla, posadil na stol in jo zvezal s spalno srajco, da se ni mogla premikati. V hiši se je domnevno mudil okrog 20 minut, v tem času pa je preiskal vse prostore. Šel je celo tako daleč, da je pometal vzmetnice s postelje. Domnevno je našel in ukradel 200 evrov in nekaj drobiža. Po ropu je zbežal iz hiše, ob tem pa ga je opazil voznik, ki se je peljal mimo. Prav ta voznik je po naših podatkih policijskim preiskovalcem pomagal izdelati storilčev fotorobot. Ropar je beg nadaljeval z avtomobilom.

»Na podlagi informacij o morebitnem storilcu na podlagi fotorobota je bilo opravljenih več kot trideset preverjanj oseb, vendar nam storilca za zdaj še ni uspelo izslediti. Preiskavo nadaljujemo in vas bomo v primeru izsleditve storilca o tem obvestili,« o tem, kako daleč je preiskava, skopo odgovarja Suzana Rauš, tiskovna predstavnica murskosoboške PU.

Bosa po pomoč

Starki se je po ropu nekako le uspelo osvoboditi in je v mrazu bosa stekla po pomoč do prvih sosedov, ki so poklicali policiste. Šestinosemdesetletnica isti dan še ni kazala nobenih posledic ropa, naslednje jutro pa je potrebovala nujno medicinsko pomoč, saj je doživela srčni infarkt. Z reševalnim vozilom so jo odpeljali v murskosoboško bolnišnico, kjer je zbolela še za pljučnico. Njeno življenje je ugasnilo v nedeljo, 19. januarja 2020.

Policijskim preiskovalcem bo storilcu, tudi če ga izsledijo, zelo težko dokazati vzročno zvezo med storitvijo kaznivega dejanja in smrtjo 86-letnice. Za zdaj je osumljen le kaznivega dejanja ropa. Za to kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen od enega do deset let zapora, za posamezne kvalificirane oblike ropa – več storilcev ali velika vrednost – pa do petnajst let zapora. Če bi storilec 86-letnici med ropom povzročil poškodbe, zaradi katerih bi izgubila življenje, bi ga lahko preganjali še zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve (posebno) hude telesne poškodbe. V tem primeru bi mu grozilo od enega do deset let zapora, za povzročitev posebno hude telesne poškodbe celo najmanj tri leta zapora.