Črn dan v Julijcih

Za prvim v prepad zdrsnil še drugi, ki mu je želel pomagati, reševalci so pokojna že spravili v dolino

S.R.
17. 1. 2022, 07.27
Posodobljeno: 17. 1. 2022, 12.44
Deli članek:

Za nami je črn konec tedna, v slovenskih gorah so samo včeraj umrli štirje gorniki. Posredovanje v tragediji na planoti Komna je trajalo do današnjega dopoldneva.

Gorska Reševalna Zveza Slovenije
Kraj včerajšnje tragedije na Malem Triglavu.

V zelo nevarnih razmerah v slovenskih gorah se je v zagati znašlo več gornikov. Kot so namreč pojasnili kranjski policisti, so gorski reševalci na območju Gorenjske včeraj posredovali v več bolj ali manj tragičnih nesrečah. O tragediji na območju Malega Triglava, kjer sta v zahtevnih razmerah v razmaku ene ure umrla dva gornika, smo že poročali. Tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos je medtem sporočil, da je v gorah umrla še ena oseba. Nesreča se je zgodila na območju Komne, planote, ki se strmo dviga zahodno od Bohinjskega jezera. Reševalci so se v iskalno akcijo za dvema osebama podali včeraj zvečer in so enega planinca našli mrtvega že v nočnih urah. Okoliščine kažejo, da sta planinca zdrsnila in padla čez prepadno steno. Gorski reševalci in policija so aktivnosti na terenu nadaljevali tudi danes, saj je iskanje druge osebe še v teku, je pojasnil Kos. Uprava za zaščito in reševanje medtem poroča, da so danes zjutraj s pomočjo drona izsledili tudi drugo preminulo osebo. Kot je pozneje sporočil Kos, so drugega preminulega planinca reševalci že dosegli in posredovanje zaključili.

Dogodka povezana

Pojasnil je sicer, da sta dogodka povezana. Najprej je malo po 20. uri s poti in v prepad zdrsnil prvi planinec. Ko mu je drugi poskušal pomagati, je v prepad zdrsnil še sam. Oba sta bila na mestu mrtva. Oba pokojna so s klasično reševalno tehniko spravili v dolino. Gre za državljana Slovenije, tuja krivda pa je po navedbah Kosa izključena.

Poti so večinoma poledenele

Po navedbah kranjskih policistov so včeraj v gorah zabeležili tudi večje število poškodb. Tako se je na Španovem vrhu opoldne poškodovala turna smučarka, na Jalenkamnu pa planinec. Reševalci so na Zelenici pomoč nudili planincu s poškodbo kolena, na območju Vitranca pa so se gorski reševalci odzvali na prijavo o težavah planinke zaradi slabe opreme. Še pred prihodom reševalcev ji je s svojo opremo pomagal drug planinec. Reševalci so jo nato pospremili v dolino.

Že v soboto je v nesreči na območju Kamniškega sedla na Bosovi grapi umrl 37-letni hrvaški planinec. Po zdrsu je zgrmel več kot 300 metrov v globino in na kraju umrl. Planinec se je sicer vzpenjal v skupini še osmih hrvaških planincev, ki pa so ostali nepoškodovani.  Zaenkrat kaže, da so vsi imeli ustrezno plezalno opremo.

Kos je ob tem poudaril, da so poti v slovenskih gorah večinoma poledenele, nevarnost pa se lahko skriva tudi pod snegom, zaradi česar ne zadošča le ustrezna oprema. Razmere terjajo tudi "veliko previdnost in visoko stopnjo odgovornosti vsakega posameznika in skupin." Neizkušenim planincem je položil na dušo, naj izbirajo lažje in manj izpostavljene poti, pri čemer naj posebej pazijo na spolzkih terenih. Pojasnil je še, da so lahko neizkušenim v veliko pomoč tudi gorski vodniki. "Gre za profesionalce, ki poznajo vsako podrobnost v gorah in znajo oceniti nevarnost," je zaključil.