Smrt 71-letne Tatjane

Psi so mu raztrgali mamo, bo Šum priznal krivdo?

S.S.
13. 1. 2022, 05.41
Deli članek:

Jutri naj bi vendarle postalo znano, kako se bo o očitkih oziroma krivdi izrekel Miha Šum, katerega psi so leta 2017 do smrti pogrizli njegovo 71-letno mamo Tatjano. Na novomeškem okrožnem sodišču bodo namreč nadaljevali predobravnavni narok.

M.Ž. / Dolenjski list
Miha Šum se o priznanju krivde in sklenitvi morebitnega dogovora s tožilstvom še pogaja.

Kot se je izkazalo oktobra lani, med obtoženim in tožilstvom obstaja možnost dogovora o priznanju krivde, zaradi česar je dal sodnik vpletenim nekaj časa za pogovore. Jutri naj bi tako več kot štiri leta po tragediji končno postalo jasno, ali Miha Šum krivdo priznava. Tožilstvo mu očita povzročitev smrti mame iz malomarnosti, mučenje živali in preprečitev uradnega dejanja uradni osebi, saj naj bi po dogodku veterinarski inšpektorici, ki je odredila odvzem psa, po telefonu grozil s smrtjo. Za prvo in zadnje kaznivo dejanje je zagroženih do pet let zapora, za drugo do treh let.

Dolenjski list / M. Bezek-Jakše
Pse, ki so napadli nesrečno 71-letno Tatjano, ko jih je nameravala nahraniti, so uspavali.

Kot je znano, so trije pitbuli so v naselju Mavrlen blizu Črnomlja 12. septembra 2017 napadli 71-letno Tatjano Šum, ki jih je nameravala nahraniti. Nesrečno žensko so psi, ki jih je redil njen sin, tako hudo ranili, da je v novomeški bolnišnici še isti dan podlegla poškodbam. Po nujni oskrbi v reanimacijskem prostoru so zdravniki ugotovili ugrize po vratu, prsnem košu in okončinah, CT-diagnostika pa je pokazala izjemno hude poškodbe okostja, mehkih tkiv in žil. S tako hudimi posledicami ugrizov domače živali se v novomeški bolnišnici še niso srečali, so takrat poudarili.

 "Sosed je mislil, da se igra s cunjo, je pa mojo mamico napadel"

Eden od sosedov, ki je napadeni med prvimi priskočil na pomoč, je za Dolenjski list povedal, da je njegovo pozornost pritegnilo čudno oglašanje psov. Sosedje so bili sicer laježa vajeni, vendar je bilo tokrat drugačno. Ko so se približali hiši, so opazili psa, ki je v gobcu držal glavo 71-letnice in jo vlekel po dvorišču. "Sosed je mislil, da se igra s cunjo, je pa mojo mamico napadel," je dejal Šum po dogodku za Planet TV.

Osem odraslih psov in pet mladičev, ki jih je Šum redil v neprimernih okoliščinah, so po dogodku odpeljali v zavetišče, tri najbolj agresivne, ki so napadli nemočno žensko, pa so evtanazirali. Po napadu so mu enega psa vrnili pod pogojem, da z njim opravi ustrezno šolanje. Ker pa tega v roku ni opravil, je inšpektorica odredila odvzem, kar je Šuma tako razjezilo, da ji je po telefonu večkrat zagrozil s smrtjo, ker da mu je vzela edinega prijatelja, ki mu je še ostal.