Bakterijska okužba

4-letnica umrla na zobozdravniškem stolu

R.T.
6. 12. 2021, 11.41
Posodobljeno: 6. 12. 2021, 20.09
Deli članek:

V Kronbergu v nemški zvezni deželi Hessen se je nedavno zgodil strašen zaplet pri rutinskem obisku zobozdravnika.

Profimedia
Fotografija je simbolična

4-letna deklica je imela velik strah pred zobozdravnikom in njegovimi pripomočki, zato so ji pred vrtanjem dali anestezijo. Bild poroča, da se niso odločili za običajno površinsko anestezijo, ki jo uporabljajo pri prestrašenih pacientih, ampak zaradi nekoliko zahtevnejšega posega kar splošno anestezijo.

Zobozdravnik je prijel za orodje, deklica se je med posegom zbudila, zato so ji odmerili novo dozo in že je spala. Žal se ni več zbudila.

Kaj se je zgodilo? Šele obdukcija je pokazala, da je deklica umrla zaradi okužbe. Anestetik je bil namreč kontaminiran z bakterijami, saj je bila steklenička že nekaj časa v uporabi. Poleg tega je bil odmerek prevelik, zadostoval bi za odraslo osebo. V preiskavi so ugotovili, da so zaradi zdravstvenih težav v bolnišnico sprejeli še najmanj dva otroka, ki sta bila v omenjeni zobozdravstveni ordinaciji. Pri obeh so zaznali bakterijsko okužbo.

V preiskavi so zato še bolj podrobno pogledali delovanje to zobozdravstvene ordinacije in ugotovili še več sicer manjših nepravilnosti.