Pravilno označili

Kirurginja zarezala v napačno nogo! Kazen 2700 evrov

R.T.
1. 12. 2021, 15.19
Posodobljeno: 1. 12. 2021, 15.25
Deli članek:

18. maja je na operacijski mizi v bolnišnici v avstrijskem mestu Freistadt ležala 82-letnica, ki je imela hude zdravstvene težave z nogami.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Bolezen je napredovala do te mere, da je bilo nujno amputirati levo nogo nad kolenom. Desna noga je bila na videz v enako slabem stanju, a amputacija ni bila potrebna.

Pred operacijo so pravilno označili, katero nogo bo potrebno »odstraniti«, toda 43-letna kirurginja je kljub temu storila napako – zarezala je v desno, napačno nogo. »Velika napaka,« se je glasil sklep sodišča, odvetnik kirurginje pa je zagovarjal tezo, da je zatajil protokol, preverjanje pred operacijo.

Obtožena kirurginja je povedala, da se je temeljito pripravila na operacijo. Vedela je, da mora amputirati levo nogo, zakaj in kako je prišlo do neljube napake, pa »preprosto ne ve«. Priznala pa je, da je celotna kirurška ekipa izpustila zadnjo varovalko, ko bi morali še enkrat tik pred operacijo preveriti, če je vse v redu. Sodišče v Linzu je danes presodilo, da mora kirurginja plačati 2700 evrov kazni.

Nesrečni pacientki so sicer morali v naslednjih dneh, ko so spoznali napako, amputirati še bolno nogo.