Strelski pohod

FOTO in VIDEO: Masaker na ameriški šoli posledica »bizarnega incidenta«?

S.R.
1. 12. 2021, 06.40
Posodobljeno: 1. 12. 2021, 06.45
Deli članek:

V včerajšnjem strelskem pohodu na ameriški srednji šoli so umrle tri osebe, še osem jih je bilo poškodovanih.

Profimedia
Strelski pohod na srednji šoli v mestu Oxford.

V kraju Oxford približno 65 kilometrov od Detroita v ameriški zvezni državi Michigan je včeraj malo pred 13. uro po lokalnem času (malo pred 19. uro po srednjeevropskem času) prišlo do novega strelskega pokola na ameriških srednjih šolah. 15-letni fant je iz polavtomatske pištole izstrelil 15 do 20 krogel, pri tem pa umoril 16-letnega fanta ter 14 in 17 let stari dekleti. Celoten napad je trajal vsega pet minut. Med osmimi poškodovanimi se je znašla tudi učiteljica. Dve žrtvi sta pristali na operacijski mizi, stranje preostalih šestih pa je stabilno.

Motiv za dejanje zaenkrat ostaja neznan, a se je 15-letni, sicer dijak drugega letnika na tej srednji šoli, pet minut po prihodu policistov predal. Med aretacijo ni prišlo do novega obračuna, policija pa je 15-letnika vklenila nepoškodovanega. Po navedbah namestnika načelnika lokalne policije Mika McCaba se je predal brez upiranja, pred začetkom samega strelskega pohoda pa se je nahajal v eni od učilnic pri pouku. Pred preiskovalci se je med zaslišanjem branil z molkom, kar naj bi mu svetovali starši. Policija sicer ni razkrila, kako je 15-letniku v šolo kljub ukrepom uspelo pretihotapiti orožje, a so to po lastnih navedbah že ugotovili. V šoli na vhodu dijakov sicer ne preverjajo z detektorjem kovin, kar je v zadnjih letih postala stalna praksa v številnih ameriških izobraževalnih ustanovah.

Lokalni mediji sicer poročajo, da naj bi se že pred napadom pojavila ugibanja o morebitnem strelskem pohodu, zato naj bi nekateri dijaki včeraj preventivno ostali doma. Preiskovalci bodo motiv ugotavljali tudi s pomočjo dogajanja na družabnih omrežjih. Po poročanju britanskega Guardiana je vodstvo šole v tem mesecu na spletu objavilo pismo staršem, v katerem so navedli, da se po šoli pojavljajo govorice o grožnji dijakom, ki naj bi bile posledica nekega »bizarnega incidenta, povezanega z vandalizmom.«

Reuters
Strelski pohod na srednji šoli v mestu Oxford.

Reuters
Strelski pohod na srednji šoli v mestu Oxford.