"Piratke"

FOTO: Mladoletnika zalotili z nevarno pirotehniko

R.T.
30. 11. 2021, 12.08
Posodobljeno: 30. 11. 2021, 16.14
Deli članek:

Čeprav na območju Policijske uprave Koper v zadnjih letih ne beležijo poškodb pri uporabi pirotehnike, zasege še vedno opravljajo. V zadnjih dneh so posredovali v Postojni in Izoli.

PU Koper
Petarde, zaseže v Izoli.

PU Koper
Petarde, zasežene v Postojni.

26. novembra so med hišno preiskavo na domu 18-letnega Postojnčana, ki naj bi pred dijaškim domov otrokom in mlajšim mladoletnikom prodajal pirotehnična sredstva, zasegli okoli 400 pirotehničnih sredstev različnih kategorij. Med njimi so bile tudi močnejše petarde, ki jih lahko kupuje, poseduje ali uporablja le pravna oseba ali podjetnik z ustreznim dovoljenjem. Zasegli so mu tudi šest gramov snovi, za katero sumijo, da je droga. Policisti bodo zoper 18-letnika zaradi kršitve Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih ter Zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami izvedli hitri postopek o prekršku.

PU Koper
Petarde in orožje, zasežene v Postojni.

Isti dan so hišno preiskavo izvedli tudi pri 22-letnem Postojnčanu. Zasegli so mu približno 60 gramov droge, 32 prepovedanih petard in pištolo Sigsauser s pripadajočim nabojnikom. Ali gre za pravo orožje, bo pokazala analiza. Tudi zoper njega bodo izvedli prekrškovne postopke zaradi kršitev Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih ter Zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami. V primeru, da bo ekspertiza potrdila pristnost pištole, pa še prekršek po Zakonu o orožju.

21. novembra so izolski policisti po pritožbi stanovalcev Livad na Južni cesti zalotili tri mlajše mladoletnike, stare med 14 in 15 let, in enemu od njih zasegli 76 petard znamke Pirat, ki spadajo v kategorijo P1. Ker teh mlajšim od 18 let ni dovoljeno uporabljati ali prodajati, so mu jih zasegli, o tem pa obvestili njegove starše. Zoper mladoletnega kršitelja so policisti zaradi prekrška po 9. točki 1. odstavka 48. člena ZEPI na Okrajno sodišče v Koper, Oddelek za prekrške, podali obdolžilni predlog in predlog za odvzem predmetov. Za predmetni prekršek ZEPI za polnoletne osebe predvideva globo v višini 400 evrov, medtem ko je za konkretni primer mlajšemu mladoletniku, skladno z Zakonom o prekrških (ZP-1), mogoče izreči enega od vzgojnih ukrepov (ukor, navodila
in prepovedi ali nadzorstvo).

PU Koper
Petarde, zaseže v Izoli.