Silovit požar v Ljubljani

FOTO in VIDEO: Glavnina požara pogašena, ognjeni zublji "pogoltnili" za 10 milijonov evrov zalog

J.P.
30. 11. 2021, 06.25
Posodobljeno: 30. 11. 2021, 16.39
Deli članek:

V objektu, ki so ga zajeli plameni, ima skladišča več podjetij. Gasilci so še vedno na delu, a je glavnina požara že pogašena.

Sašo Švigelj
Požar v Vižmarjah.

Nekaj minut čez 4. uro zjutraj je zagorelo v skladišču na Plemljevi ulici v Vižmarjih. Kot je poročala Uprava RS za zaščito in reševanje, so zagorele palete, naložene ob objektu, požar pa se je nato razširil v njegovo notranjost.

Na delu je več kot 150 gasilcev. Aktivirali so tudi državni ekološki laboratorij, ki je zaznal povečanje trdih delcev v zraku, drugih strupenih snovi pa zaenkrat niso izmerili.

Gasilci so primarno preprečili širjenje požara na celoten objekt in na pisarniški del, sicer pa se še vedno borijo s plameni. Po njihovih navedbah je bila malo po 14. uri uri glavnina objekta pogašena, zato so začeli z aktivnostmi "zmanjševanja in prelokacije napadalnih linij, da bomo še v nadaljevanju učinkovito gasili posamična žarišča."

V objektu ima svoja skladišča več podjetij, med drugim trgovsko podjetje s pnevmatikami – ravno tja naj bi se po prvih podatkih razširili ognjeni zublji. Z ljubljanske policijske uprave so medtem sporočili, da v objektu ni bilo oseb.

Po naših informacijah ogenj v notranjosti ni pustil ničesar nedotaknjenega. Tako naj bi zgorelo za približno 10 milijonov evrov zalog.

Zaradi bližine železnice so bile o požaru obveščene Slovenske železnice, Elektro Ljubljana pa za odklop elektrike. 

Ker se je dim razširil na širše območje, so policisti vse okoliške stanovalce prosili, naj ostanejo v zaprtih stanovanjih in naj ne odpirajo oken. Pozvali so jih tudi, naj ne ovirajo dela intervencijskih služb in se po nepotrebnem ne zadržujejo v bližini požara. Na gorenjski avtocesti in okoliških ulicah je bil namreč promet oviran, zato so tudi voznike pozvali, naj prilagodijo hitrost vožnje.

Ustavljen je bil tudi železniški promet na povezavi proti Gorenjski. Zaradi odstranjevanja posledic požara je promet oviran na Kosmačevi ulici med Celovško in Tacensko cesto, občasno prihaja do popolnih zapor. Na Tacenski in Miheličevi cesti je oviran promet. 

Ko bodo na kraju vzpostavljeni ustrezni pogoji, bodo kriminalisti pričeli z ogledom in ugotavljanjem vzroka požara, so še sporočili.

Uprava RS za zaščito in reševanje je medtem sporočila, da naj bi bile po podatkih njihove mobilne enote ELME, ki je merila onesnaženost zraka, trenutne vrednosti prašnih delcev dokaj normalne. Prav tako niso zabeležili onesnaženja z nevarnimi snovmi.

Po podatkih policije v požaru in intervenciji ni bil nihče poškodovan, nastala pa je večja gospodarska škoda več podjetjem. Ogled kraja požara bodo preiskovalci začeli, ko bodo to razmere dopuščale, predvidoma pa bo to v sredo, so pojasnili na Policijski upravi Ljubljana.

Po podatkih prometno-informacijskega centra je zaradi odstranjevanja posledic požara oviran promet v križišču Celovške ceste in Kosmačeve ulice. S Celovške ceste je zavijanje na Kosmačevo ulico dovoljeno samo za stanovalce in mestni potniški promet.