Obležala ob njem

Lovca na jugu Francije napadla domnevno slovenska medvedka, končalo se je krvavo

S.R.
21. 11. 2021, 17.23
Posodobljeno: 21. 11. 2021, 17.23
Deli članek:

Na jugu Francije se je v soboto odvila bitka med človekom in zverjo. Kri je tekla na obeh straneh, a prva je klonila zver, človek je imel vendarle v rokah puško.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na širšem območju občine Seix v departmaju Ariege je 70-letnega lovca, ki je bil na lovu za divjimi prašiči, napadla medvedka. Ta je po gozdu hlačala s svojimi mladiči, zato je bila še posebej nevarna, v njenih očeh pa je bil zver zagotovolovec. Vse skupaj se je odvilo včeraj malo po 15. uri.

Prva je napadla medvedka in lovca huje poškodovala, a je ta uspel izstreliti dva strela in jo ubiti. Reševalci so ga hudo poškodovanega prepeljali v bolnišnico v Toulousu, kjer so ugotovili, da ima na nogi, kjer poteka življenjsko pomembna femoralna arterija, globoko rano. Na srečo je krvavenje še pred prihodom reševalcev za silo ustavil eden njegovih sotrpinov iz zelene bratovščine. Njegovo zdravstveno stanje je bilo včeraj kritično, a naj bi se izvlekel. Te sreče ni imela medvedka, saj je njeno truplo obležalo vsega nekaj metrov od lovca. Dogodek sicer preiskujejo pristojni organi.

Da so se tega bali, je včeraj za tiskovno agencijo AFP dejala Christine Tequi, predsednica sveta departmaja Ariege, ki se nahaja ob vznožju Pirenejev. Pojasnila je, da je sobivanje danes zapleteno. Rjavi medved je namreč z juga Francije že skoraj izginil, nato so v okviru posebnega programa na območje Pirenejev začeli naseljevati medvede, uvožene iz Slovenije. Trenutno se jih tam nahaja približno 60, pri čemer se vse pogosteje srečajo s človekom in živino. V lanskem letu so na območju Pirenejev krivolovci ubili tri medvede, in sicer enega na francoski strani meje in dva v Španiji.