»orgija nasilja«

FOTO in VIDEO: Na Nizozemskem protestniki zažigali avtomobile, policija streljala ...

S.R.
20. 11. 2021, 07.31
Posodobljeno: 20. 11. 2021, 13.02
Deli članek:

Nizozemska policija je na včerajšnjih protestih, ki so se sprevrgli v nasilje, poprijela za orožje.

Profimedia
Kaos na ulicah Rotterdama.

Na ulicah nizozemskega pristaniškega mesta Rotterdam se je včeraj zvečer zbralo večje število protestnikov, ki so protestirali proti načrtom vlade, da za necepljene uvede dodatne ukrepe. Izbruhnilo je nasilje, v katerem je bilo poškodovanih nekaj protestnikov, policija pa je sprožila tudi nekaj opozorilnih strelov. Policija je uporabila tudi vodni top, v njihovi smeri pa je letelo kamenje. Protestniki so zažgali tudi nekaj osebnih vozil. Zagorelo naj bi najmanj eno službeno vozilo policije, še eno je končalo z razbitim vetrobranskim steklom, saj so protestniki vanj vrgli kolo.

»Izstrelili smo opozorilne strele, izstreljenih je bilo tudi nekaj neposrednih strelov, saj je bila situacija življenjsko nevarna,« je pojasnila tiskovna prestavnica policije Patricia Wessels. Policija je prek Twitterja še sporočila, da so protestniki začeli z uporabo pirotehničnih sredstev in požigi. Aretirali so več deset ljudi, predvidoma pa bodo sledile dodatne aretacije. Poškodovanih je bilo približno sedem oseb, med njimi tudi policisti. Župan Rotterdama Ahmed Aboutaleb je dogajanje opisal kot »orgija nasilja,« novinarjem pa pojasnil, da je morala policija po orožju poseči zaradi lastne varnosti.

Profimedia
Kaos na ulicah Rotterdama.

Dogajanje se je pozneje umirilo, na prizorišču pa je bilo videti ostanke požganega policijskega vozila in številna uničena kolesa. Po ulicah so ponoči patruljirali policisti na konjih in v patruljnih vozilih, po navedbah policije pa so na protestu posredovali tudi policisti z drugih delov države.

Po poročanju lokalnih medijev so v protestih sodelovali številni nogometni huligani. Protesti so bili sicer odziv na načrte vlade, da v državi uvede zakon, na podlagi katerega bodo lahko podjetja v storitvenem sektorju vstop v svoje prostore omejevale z izpolnjevanjem pogoja PC, da torej negativen test na novi koronavirus ne bo več pomenil vstopnice za nekatere dejavnosti. Kot drugje v Evropi, tudi na Nizozemskem v zadnjih dneh narašča število novih primerov okužbe, nizozemska vlada pa se je prejšnji teden odločila za delno zaprtje države.

Za danes je bil sicer načrtovan protest tudi v Amsterdamu, a so ga organizatorji po dogodkih v Rotterdamu odpovedali, poroča STA. Po drugi strani pa je po poročanju lokalnih medijev še vedno predviden protest v mestu Breda na jugu države.

Profimedia
Kaos na ulicah Rotterdama.