Razlogov za razveljavitev sodbe na sodišču še niso razkrili, ker odločbe o tem še niso spisali oziroma vročili strankam. Pričakovati je, da se bo to zgodilo v začetku prihodnjega tedna, so pa na višjem sodišču za Večer pojasnili, da obtoženi ostaja v priporu.

Pritožbo je na obsodbo je spisala nova zagovornica Vrščaja, odvetnica Maksimiljana Kincl Mlakar, ki je zamenjala odvetnika Ivana Levca, ki ga je branil na prvem sojenju. V pritožbi je med drugim navedla, da je bila zahteva obrambe po izključitvi javnosti iz predobravnavnega naroka in nato tudi z glavnih obravnav utemeljena, saj bi moralo sodišče upoštevati varstvo osebnega in družinskega življenja obdolženca in oškodovanke, njegove mame. A sodišče tega ni storilo. Po mnenju obrambe so se na sojenju zato bistveno kršile določbe kazenskega postopka. Obramba meni tudi, da je bil obdolženi v času dogodka bistveno zmanjšano prišteven, ne pa zgolj zmanjšano prišteven. Klinc Mlakarjeva je zato v pritožbi predlagala, da se njenega klienta oprosti očitanih mu kaznivih dejanj oziroma se sodba vsaj razveljavi in vrne v ponovno sojenje na prvo stopnjo.

Pobil ga je po kosilu, po spravilu drv

Obdolženi Vrščaj je s prijateljem februarja lani prišel do hiše na Polzeli, v kateri je tudi prebival. Njegova mati je takrat pred hišo spravljala drva, pri tem pa ji je pomagal sosed. Vrščaj se je odločil tudi sam pomagati. Med kosilom je nagovoril soseda, da sta šla skupaj na vrt pred hišo, kjer so pred tem sekali drva. Med njimi je prišlo do nesoglasja, mati je poskušala sina umiriti, vendar jo je odrinil tako močno, da je padla in si zlomila roko. Obdolženi je nato zgrabil sekiro in z njo večkrat močno udaril soseda po glavi, tako da je ta poškodbam na kraju dogodka podlegel. Po dejanju se je Vrščaj z osebnim vozilom odpeljal, policisti in kriminalisti pa so začeli iskalno akcijo. Toda kmalu so jih avstrijski kolegi obvestili, da imajo v Pliberku v postopku moškega, ki trdi, da je moril na območju Slovenije.