Bitka z državo

Casiraghiju skoraj 13 tisočakov zaradi neupravičenega zapora

STA/S.S.
21. 10. 2021, 11.31
Posodobljeno: 21. 10. 2021, 11.40
Deli članek:

Eden najbolj razvpitih slovenskih kriminalcev, ki pa zadnje čase živi na pravi strani črke zakona, je zahteval več kot sedem milijonov evrov odškodnine, sodba pa še ni pravnomočna.

STA
Razvpiti Stephan Casiraghi.

Na koprskem okrožnem sodišču je danes sodnik Matej Papler ugodil zahtevku Stephena Casiraghija in mu prisodil slabih 13.000 evrov odškodnine, ki jo bo morala država plačati zaradi slabih šestih mesecev, ki jih je Casiraghi neupravičeno presedel v zaporu. Sodba sicer še ni pravnomočna. 

V laični tožbi zahteval enormne zneske ...
Kot je po izreku sodbe pojasnil odvetnik Tomaž Toldi, ki je zastopanje Casiraghija prevzel na podlagi brezplačne pravne pomoči, sodišče pri združitvi kazni zapora pred leti ni pravilno upoštevalo kazenskega zakonika, v postopku pred vrhovnim sodiščem pa je bilo ugotovljeno, da bi ga morali na prostost izpustiti pol leta prej. Sprva je Casiraghi vložil laično tožbo, v kateri je zahteval odškodnino "v enormnem znesku" in ki bistveno odstopa od sodne prakse, in sicer v višini 7,4 milijona evrov, ki jo je potem sam znižal na 740.000 evrov, tekom postopka pa je bila višina odškodnine še dodatno znižana, je navedel odvetnik.

Prisojena odškodnina višja od njegovega dolga državi
Prisojena odškodnina je torej bistveno nižja od zahtevane, je ugotavljal Toldi. Najprej bodo prebrali sodbo, nato pa se bo tožnik, torej Casiraghi odločil, kako naprej. Sodba namreč še ni pravnomočna, nanjo pa se lahko pritoži tudi država. Višja državna odvetnica Valerija Šter po naroku ni dajala izjav za medije. Casiraghija danes ni bilo na sodišče. Toldi je pojasnil, da je njegova stranka trenutno na svobodi. Kot je dodal, ima tudi država terjatve do Casiraghija, sodnik Papler je v okviru današnje sodbe izrekel tudi delni pobot teh terjatev, tako da se bo prisojena odškodnina iz tega naslova nekoliko znižala. "Koliko bo na koncu dobil, pa je stvar pravnomočne sodbe," je še pojasnil Toldi in dodal, da je danes prisojena odškodnina višja od dolga Casiraghija do države.