sodna preiskava

Ministra Dikaučiča preiskujejo zaradi davčne zatajitve

B.K./STA
19. 10. 2021, 16.32
Posodobljeno: 19. 10. 2021, 16.36
Deli članek:

Ovadbo je FURS podal že pred štirimi leti.

Bobo
Marjan Dikaučič

Zoper pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča je uvedena sodna preiskava zaradi kaznivih dejanj davčne zatajitve, ponarejanja ali uničenja poslovnih listin, poroča spletni portal 24ur. Za ministra se tako na Okrožnem sodišču v Murski Soboti začenja kazenski postopek.

Kazensko ovadbo zoper Dikaučiča je že pred štirimi leti na tožilstvo podala Finančna uprava RS (FURS). Okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti pa je zahtevo za preiskavo na murskosoboško okrožno sodišče vložilo avgusta 2020. Dikaučič sicer vse očitke zanika.

Izmikanje plačilu DDV

Pred leti je bil odgovorna oseba v podjetju Prevozi Žižek in v družbi BGA s sedežem v Gornji Bistrici. V predkazenskem postopku naj bi ugotovili, da se je družba Prevozi Žižek izognila plačilu davka na dodano vrednost pri prodaji blaga družbi BGA, pod spornimi fiktivnimi prodajnimi pogodbami pa naj bi bil podpisan prav Dikaučič. S preprodajo tovornih vozil preko dveh podjetij na Hrvaškem in v Nemčiji naj bi se želel izogniti plačilu davkov, državni proračun pa naj bi bil s tem oškodovan za 52.000 evrov, navaja portal.

Na tožilstvu pa so jim že pred časom potrdili, da so 25. avgusta 2017 prejeli kazensko ovadbo finančne uprave zoper Dikaučiča zaradi suma storitve kaznivih dejanj davčne zatajitve, ponareditve ali uničenja poslovnih listin ter ponarejanja listin. V tej zadevi je tožilstvo 30. avgusta 2019 tožilstvo v BiH zaprosilo za mednarodno pravno pomoč. Odgovor pristojnega tožilstva v BiH so prejeli 26. februarja 2020. Zoper osumljenega je tožilka 24. avgusta 2020 vložila zahtevo za preiskavo na Okrožno sodišče v Murski Soboti, so na portalu 6. septembra povzeli odgovor tožilstva.

Minister očitke seveda zanika

Minister je za portal takrat vse očitke zavrnil. "Vso dokumentacijo za omenjeno očitano dejanje sem leta 2019 predal policiji, lani pa sem bil zaslišan na sodišču. Ker gre za evidentno ponarejanje mojega podpisa na dokumentih, sem sodišču tudi predlagal, da avtentičnost podpisa preveri grafolog," je Dikaučič takrat pojasnil za 24ur.

Zatrdil je, da je vso potrebno dokumentacijo že predal pristojnim organom. "Sam ničesar ne skrivam, vsa dokumentacija je pri pristojnih organih, ki jim zaupam, in verjamem, da bodo svoje delo opravili korektno," je še zapisal.

Očitki na račun njegovega delovanja še pred nastopom ministrske funkcije se sicer pojavljajo, odkar je postal kandidat za ministra. Očitki so se nanašali predvsem na njegovo sodelovanje z domnevno slamnatimi podjetji. Vse očitke o nepravilnostih je ves čas zavračal. Dve ovadbi, ki sta bili zoper njega vloženi v letih 2015 in 2016 zaradi kaznivega dejanja kršitev temeljnih pravic delavcev, pa sta bili zavrženi, saj na tožilstvu niso našli utemeljenih sumov, da bi storil očitano kaznivo dejanje.