zaboden do smrti

Umor britanskega poslanca po vsej verjetnosti teroristični napad

B.K./STA
16. 10. 2021, 08.18
Posodobljeno: 16. 10. 2021, 08.19
Deli članek:

V krvavem napadu z nožem je včeraj življenje izgubil 69-letni poslanec iz vrst torijcev David Amess, ki je po laburistki Jo Cox že drugi umorjeni poslanec v Združenem kraljestvu v zadnjih petih letih.

Profimedia
Kraj zločina v kraju Leigh-on-Sea.

Britanska policija je petkov umor poslanca vladajočih konservativcev Davida Amessa označila za teroristični napad. Ugotovila je namreč možnost povezave z islamističnim ekstremizmom.

"Preiskava v zgodnji fazi je pokazala potencialen motiv, povezan z islamističnim ekstremizmom," je v izjavi zapisala metropolitanska policija, poročajo tuje tiskovne agencije.

Profimedia
David Amess, poročen oče petih otrok, je bil poslanec v vrstah torijcev od leta 1983.

Poslanec vladajočih konservativcev Amess je bil v petek med obiskom v lokalnem volilnem okraju tarča napada z nožem, po katerem je umrl. Policija je zaradi suma umora pridržala moškega, ki je poslanca na dogodku na jugovzhodu Anglije po navedbah očividcev večkrat zabodel. Preiskavo je prevzel protiteroristični oddelek.

Več britanskih medijev je s sklicevanjem na vire poročalo, da naj bi bil osumljenec britanski državljan somalijskega porekla.

Amess se je udeleževal rednega tedenskega srečanja v svoji volilni enoti v majhnem mestu Leigh-on-Sea, ko ga je zabodel 25-letni moški, ki ga je policija pridržala. Poslanec v vrstah torijcev je bil od leta 1983. Bil je poročen in imel pet otrok. Veljal je za zagovornika brexita, pravic živali in nasprotnika splava.

Profimedia
Kraj zločina v kraju Leigh-on-Sea.

Njegova smrt je v državi in širše sprožila številne odzive. Pred poslopjem parlamenta v Londonu so zastave spuščene na pol droga, pokojnemu poslancu se poklanjajo politiki iz celotnega političnega sveta.

Leta 2016 je na podobnem srečanju, kjer lahko v prostore, kjer se poslanci s prebivalci srečujejo na štiri oči, desničarski skrajnež umoril poslanko laburistov Jo Cox. »Napad na izvoljene predstavnike ljudstva je napad na demokracijo. Ni izgovorov, ni opravičila. Gre za eno najbolj strahopetnih dejanj,« je na Twitterju zapisal njen vdovec Brendan Cox.