Umor

FOTO: Britanskega poslanca sredi belega dne do smrti zabodel 25-letnik

S.R.
15. 10. 2021, 17.42
Posodobljeno: 15. 10. 2021, 17.47
Deli članek:

Osumljenca za napad na britanskega poslanca Davida Amessa, ki je za posledicami vbodnih ran umrl, so že aretirali.

Profimedia
Kraj zločina v kraju Leigh-on-Sea.

Združeno kraljestvo je danes pretresla vest o krvavem napadu v župniji Leigh-on-Sea v Essexu, v katerem je življenje izgubil 69-letni poslanec iz vrst torijcev David Amess. Amess, po laburistki Jo Cox že drugi umorjeni poslanec v Združenem kraljestvu v zadnjih petih letih, je bil žrtev napadalca z nožem. Policija je v povezavi z umorom aretirala 25-letnega moškega.

Profimedia
David Amess, poročen oče petih otrok, je bil poslanec v vrstah torijcev od leta 1983.

Policisti so po prijavi nekaj minut po 12. uri po lokalnem času (13. uri po srednjeevropskem času) na območju tamkajšnje metodistične cerkve naleteli na večkrat zabodenega moškega. »Reševalci so ga oživljali, a je na žalost umrl na kraju dogodka,« so pojasnili v izjavi za javnost. Britanski mediji so pozneje potrdili, da je bil žrtev Amess, ki se je tam nahajal v okviru svojega rednega tedenskega srečanja v svoji volilni enoti. V prostor, v katerem se lahko volivci srečajo s poslanci, ki jih predstavljajo na državnem nivoju, naj bi vstopil moški in ga večkrat zabodel. V preiskavi po poročanju časnika Guardian sodeluje tudi protiteroristična enota.

Profimedia
Kraj zločina v kraju Leigh-on-Sea.

Na tragedijo so se z izreki sožalja že odzvali člani britanske vlade ter poslanci in politiki z obeh strani političnega spektra.

Leta 2016 je na podobnem srečanju, kjer lahko v prostore, kjer se poslanci s prebivalci srečujejo na štiri oči, desničarski skrajnež umoril poslanko laburistov Jo Cox. »Napad na izvoljene predstavnike ljudstva je napad na demokracijo. Ni izgovorov, ni opravičila. Gre za eno najbolj strahopetnih dejanj,« je na Twitterju zapisal vdovec Brendan Cox.