Umoril štiri ženske in moškega

FOTO: Kdo je lokostrelec, ki je sejal smrt v Kongsbergu? Spregovorili prijatelji, sosedi ...

S.R.
14. 10. 2021, 20.26
Posodobljeno: 15. 10. 2021, 09.03
Deli članek:

Iz norveške obveščevalne službe PST so danes sporočili, da včerajšnjo grozo v mestu Kongsberg obravnavajo kot teroristično dejanje.

Zajem zaslonske slike
Espen Andersen Bråthen

Kot smo že poročali, je v včerajšnjem morilskem pohodu v norveškem mestu Kongsberg, ki se nahaja približno 80 kilometrov jugozahodno od Osla, umrlo pet ljudi, štiri ženske in moški, vsi stari med 50 in 70 let. Še tri osebe so bile ranjene, vključno z enim policistom. 37-letni danski državljan Espen Andersen Bråthen je smrt sejal z lokom in puščicami. Iz obveščevalne službe PST so sporočili, da bo o motivu za morilski pohod več znanega po zaključku preiskave, a zaenkrat kaže na teroristično dejanje. Že pred to novinarsko konferenco so potrdili, da se je Bråthen spreobrnil v islam, zaradi suma, da se je radikaliziral, pa so bili v preteklosti z njim že v stiku, a se v zadnjem letu ni znašel na njihovem radarju.

Reuters
Dan po morilskem pohodu v Kongsbergu.

Kot so pojasnili pri norveški policiji, so policisti napadalca prvič izsledili malo po 18. uri, takrat je nanje začel streljati z lokom. Nato jim je za nekaj časa pobegnil, malo pred 19. uro pa so ga uspešno aretirali. V tem vmesnem obdobju naj bi uspel umoriti pet oseb, torej je do morilskega pohoda prišlo po tem, ko so se z njim prvi srečali policisti. Kriminalistom je včerajšnje dejanje med zaslišanjem sicer priznal, po navedbah njegovega odvetnika Fredrika Neumanna pa z njimi sodeluje.

Reuters
Dan po morilskem pohodu v Kongsbergu.

Postal je samotar, »brutalno« je treniral

Bråthen, ki je po zagotovilih policije napad izvedel sam, naj bi v Kongsbergu prebival večji del svojega življenja. Pregledali ga bodo tudi strokovnjaki forenzične psihiatrije, kar je po navedbah njegovega odvetnika v danih okoliščinah običajno. Sicer pa naj bi ga v preteklosti že obravnavale tudi zdravstvene službe. Po navedbah enega od njegovih znancev naj bi imel že dlje časa »resne težave z duševnim zdravjem.«

Norveška javna radiotelevizija NRK je sicer poročala, da so Bråthena v preteklosti že obsodili zaradi manjših kaznivih dejanj, vključno z vlomom in posesti manjše količine hašiša. Poročali so tudi, da naj bi mu lani izrekli tudi prepoved približevanja, česar pa norveška policija ni potrdila. Šlo naj bi za prepoved približevanja njegovim staršem, ko naj ne bi želel zapustiti njune hiše in naj bi enemu od njiju grozil s smrtjo.

Eden od njegovih zaskrbljenih prijateljev je decembra 2017 organe pregona opozoril na videoposnetke, ki jih je Brathen objavil na spletu ter v katerih je potrdil, da je musliman, in se opisal kot »odposlanca,« ki prinaša »opozorilo.« V posnetku je dodal, da je »prišel čas.« Isti prijatelj ga je opisal kot »tempirano bombo.« V poznih najstniških letih naj bi se povsem spremenil in postal samotar. Po pričevanju sosedov naj bi na vrtu izvajal »brutalne« treninge borilnih veščin.