Namerno dejanje?

Protestniki včeraj z laserjem nad helikopter, pilot s poškodovanimi očmi

B.K./S.R.
14. 10. 2021, 14.41
Posodobljeno: 21. 11. 2023, 07.22
Deli članek:

Pilot je zaradi poškodb oči potreboval zdravniško pomoč, napotili so ga tudi na specialitični pregled.

Bobo
Policijski helikopter.

Policija je na včerajšnjem shodu poleg številnih drugih kršitev zaznala tudi osem kaznivih dejanj, večinoma gre za kazniva dejanja poškodovanja tuje stvari, napadov na uradne osebe in preprečitve uradnih dejanj. Med temi izstopa primer, v katerem so neznanci na Trgu republike proti policijskemu helikopterju usmerili laserski žarek. Zaradi tega je eden izmed pilotov utrpel poškodbe očesa in je iskal zdravniško pomoč, stopnja njegovih poškodb pa še ni znana. Policija opozarja, da je uporaba laserja proti helikopterju lahko skrajno nevarna. Če bi poškodbe utrpela vsa posadka, bi to lahko vodilo do tragičnih posledic.

V policiji so sicer opozorili, da je osvetljevanje letal in helikopterjev konstanten problem že vrsto let. Pogosto se sicer "izkaže, da so upravljalci laserjev mladoletne osebe, ki so jim starši kupili laser kot igračo, verjetno pa se tudi odrasli uporabniki ne zavedajo, da lahko laser, usmerjen v zrakoplov, povzroči trenutno zaslepljenost celotne posadke zaradi odboja žarkov po pilotski kabini." Kot so pojasnili, se žarek razprši po celotni kabini, kar lahko v skrajnem primeru privedetudi do nekontroliranega upravljanja helikopterja ali letala ter posledično strmoglavljenje zrakoplova.

Svet24
Nizek prelet policijskega helikopterja na protestu 29. septembra.

Domnevno namerno dejanje

Kar zadeva včerajšnji dogodek, po navedbah tiskovne predstavnice PU Ljubljana Aleksandre Golec obstaja sum, da je bilo osvetljevanje policijskega helikopterja namerno dejanje in da ni šlo za naključno rabo laserja. Ta lahko na vidu pilota pusti trajne posledice. Poškodovanega pilota so sicer napotili na specialistični pregled vida. Če se izkaže, da je njegov vid prizadet, lahko sledi izguba zdravniškega spričevala, ki se zahteva za letenje. "Naši piloti s policijskimi helikopterji opravljajo tako policijske naloge kot tudi naloge reševanja ljudi v gorah, na cestah in prevoze poškodovanih v bolnišnice, zato je pomembno, da je čim več pilotov operativnih, saj lahko to nekomu reši življenje," je še pojasnila.

Policija je sicer v času shoda pridržala 27 oseb, vse so že na prostosti. Na včerajšnjem protestnem shodu je zaznala 164 kršitev Zakona o javnih zbiranjih in 166 kršitev Zakona o javnem redu in miru. Zaznali so še eno kršitev Zakona o osebni izkaznici, eni osebi so zasegli prepovedano drogo, eni osebi pa je bil zasežen solzivec.