Koceroda

FOTO in VIDEO: Gasilcem že od nedelje zjutraj preglavice delajo tleči komunalni odpadki

J.P.
11. 10. 2021, 12.43
Posodobljeno: 12. 10. 2021, 08.29
Deli članek:

Ob tlenju se sproščajo plini, z območja se vali dim, zato prebivalcem hiš v okolici svetujejo, naj imajo okna zaprta in naj ne zračijo prostorov.

Gasilci Prevalje
Gasilci razbijajo in gasijo posamezna žarišča pod odlagališčem odpadkov.

Začelo se je v nedeljo zjutraj. Prevaljski gasilci so ob prihodu na odlagališče Koceroda na Holmcu najprej pogasili manjši požar, nato pa so tudi s pomočjo delovnih strojev gradbenih podjetij, ki so priskočila na pomoč, začeli s prekopavanjem požarišča in premetavanjem oziroma prevažanjem smeti na drugo lokacijo znotraj odlagališča.

Vse od takrat razbijajo in gasijo posamezna žarišča pod odlagališčem odpadkov – prekopali in prevozili so jih za okoli 800 kubičnih metrov.

Ob tlenju se sproščajo plini, z območja se vali dim, zato prebivalcem hiš v okolici svetujejo, naj imajo okna zaprta in naj ne zračijo prostorov.

Prepoznavni vonj omenjenega odlagališča je sicer mogoče zaznati nekaj kilometrov nižje na cesti iz Holmca proti Poljani.

Pri gašenju so prevaljskim gasilcem že v nedeljo pomagali prostovoljni gasilci iz gasilskih društev Mežica in Ravne na Koroškem, trenutno jim pomagajo gasilci iz Črne na Koroškem. Skupno je trenutno na terenu 22 gasilcev, kasneje pričakujejo pomoč tudi drugih gasilcev. Vodja intervencije Aljaž Pori namreč ocenjuje, da bo intervencija zagotovo trajala najmanj še danes ves dan, saj je količina odpadkov, kjer se pojavljajo žarišča, velika.

Vzrok požara je samovžig, je za STA dejal direktor Koceroda Ivan Plevnik. Povedal je tudi, da neposredna škoda ne nastaja, nastajajo pa stroški z reševanjem razmer. Po Plevnikovi oceni je vpliv na okolje minimalen.

Območje požara so si sicer že v nedeljo ogledali tudi policisti.