Zarota inštitucij?

»Doslej sem bil prikazan kot terorist, sem pa samo oče«

M. R.
6. 10. 2021, 18.20
Posodobljeno: 6. 10. 2021, 19.26
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je začelo sojenje Ranisu Smajloviću, ki svojih otrok ne želi vrniti mami v Švico, čeprav je tako odločilo sodišče.

Instagram
Obtoženi Ranis Smajlović otrok noče vrniti mami v Švico, ker naj bi jih tam zlorabljali.

V javnosti je nedavno odjeknila zgodba Dijane Hisenaj, ki od decembra lani pogreša svoja otroka, stara tri in šest let. Švicarske institucije pravne države so dečka in deklico nepravnomočno dodelile njej. Tudi naše sodišče je v skladu s haaško konvencijo odločilo, da je treba otroka vrniti mami v Švico. A ju je neznano kam odpeljal njun oče, njen nekdanji zunajzakonski partner, 38-letni Ranis Smajlović, trenutno priprt na Povšetovi in v postopku pred ljubljanskim okrožnim sodiščem. »Počutim se kot politični oziroma humanitarni pripornik. Slovenija želi, kot to počne naš predsednik vlade, zadovoljevati potrebe drugih, namesto da bi reševala svoje probleme. Pač, otroke po hitrem postopku vrniti v Švico, nas v Sloveniji pa ne zanima, kaj bo z njimi gor, čeprav so slovenski državljani,« je med drugim poudaril danes v zagovoru. 

Ustavna presoja / Smajlović je sicer prepričan, da je obtožnica nezakonita, ker se doslej ni mogel soočiti z očitki, ker da je preiskovalna sodnica zgolj selektivno povzemala njegove izjave. "Doslej sem bil v javnosti predstavljen kot terorist, sem pa samo oče," je poudaril. Zoper spisano obtožnico je zaradi kršitev ustavnih in osnovnih človekovih pravic zato podal ustavno presojo.

Kot pravi, sta se z zdaj že nekdanjo partnerico leta 2015 iz Zasavja preselila v Švico, a sta hitro ugotovila, da tam boljše življenje za tujce ne obstaja, zgolj garanje. Pa sta vseeno vztrajala, vendar je po pripovedovanju Smajlovića mama po porodih dečka in deklice zapadla v hudo depresijo, a ni hotela iskati pomoči. »Stvari so se čez noč obrnile na glavo,« je poudaril. Trdi, da je bivša partnerica v poporodni depresiji zabredla v droge in alkohol ter čudno družbo, on pa da je te spremembe pri njej sporočal socialni službi in policiji, tako v Švici kot pri nas, a ga nihče ni poslušal. Trdi tudi, da jo je po rojstvu otrok dvakrat rešil pred samomorom. Priznava pa, da jo je enkrat res udaril v ustnico, ko naj bi imela med vožnjo histerični izpad in je hotela skočiti iz avta. Takoj se ji je opravičil, ona pa je obljubila, da bo zaradi izpadov poiskala ustrezno pomoč. In od takrat trdi, je otroka videval le še za vikende.

Zarota policije in socialne službe?
Kot trdi Smajlović, Dijana ni zmožna sama poskrbeti zase, zato je pod nekakšnim socialnim varstvom pri neki švicarski družini, kjer sta naposled pristala tudi otroka. Pravi tudi, da so deklico in dečka pri tej družini hudo zlorabljali. Po njegovem pripovedovanju je sodu izbilo dno, ko so sinu novembra lani brez njegove privolitve izpulili osem mlečnih zob, rane pa zašili s črnim cvirnom. Preden je otroka decembra lani odpeljal v Slovenijo, je o tem obvestil našo policijo in socialno službo, dečka je pri nas tudi vpisal v prvi razred osnovne šole.

Facebook
Mama otroka išče tudi s pomočjo družabnih omrežij.

Ko pa je februarja »tajno« izvedel, da je izvršba glede vračila otrok pravnomočna, sta mu osebi s policije in socialne, s katerima se pozna od otroštva, svetovali, naj otroka preprosto skrije, da bo plačal zgolj 500 evrov kazni za propadlo izvršbo. Potem pa sta mu zarili nož v hrbet. »Če bi vedel, da bom pristal v zaporu, bi z otrokoma odšel v tretjo državo,« je poudaril. Sina in hčer je sicer po lastnih besedah »poslal na dopust«. »Sta na varnem, imata učitelja, zdravnika,« je pojasnil. »Preprečil sem asimilacijo, da bi dobili male Švicarčke. Tako so delali fašisti in ustaši,« je prepričan. »Oče je v Švici samo mašina za rojevanje otrok,« je še poudaril.

»Teroristični napad s šurikeni in noži?«
Smajlović je obtožen odvzema mladoletne osebe (predvidena kazen do pet let zapora, če je ogrožen duševni ali telesni razvoj otroka), napada na uradno osebo, ko opravlja naloge varnosti (zagrožena kazen od pol leta do treh leta zapora) in preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi (zagrožena kazen od treh mesecev do dveh let zapora). Akcija, v kateri so prijeli Smajlovića, je bila res filmska.

Ločena postopka / Smajlović pa se bo v ločenem postopku pred trboveljskim okrožnim sodiščem kmalu moral zagovarjati tudi zaradi očitkov zanemarjanja mladoletne osebe in neplačevanja preživnine na račun sina, ki ga ima z dekletom, s katero je bil pred Diano. Postopka sta bila najprej združena.

Kot je bilo slišati iz ust tožilstva, je pred tem grozil, da je pripravljen streljati na vse, ki bodo sodelovali pri postopkih izvršbe, tudi na policijo. Pa tudi, da bo izvedel teroristični napad, če mu bo kdo odvzel otroke. Ob aretaciji se je s telesom zaletaval v policiste in jim grozil s čelaki, obvladalo ga je šele šest specialcev, med drugim beremo v obtožnici.

Smajlović vse to sicer zanika in trdi, da pozna 90 odstotkov policistov na Policijski postaji Zagorje, ki je po njegovih besedah kvečjemu »otroški vrtec«. »Če bi se upiral, bi bile žrtve,« je poudaril mojster več borilnih veščin. Tudi šurikene in nože, ki so mu jih policisti zaplenili med hišno preiskavo, pravi, da je uporabljal za vadbo, trening. »Teroristični napad s šurikeni in noži?« se je spraševal. Da je dober človek, po njegovem dokazuje tudi obnašanje v priporu, kjer je že po prvem mesecu postal hišnik, fitnes trener nekaterih sopripornikov, ustanovil je tudi šahovski krožek.