Med masakrom prišteven

Izvedenec o trojnem morilcu Silvu: "Če je ne morem imeti jaz, je ne bo imel nihče drug"

S.R./STA
6. 10. 2021, 13.42
Posodobljeno: 6. 10. 2021, 13.42
Deli članek:

Po mnenju izvedenca se je v Silvu Drevenšku kopičila jeza, morija v Gerečji vasi je sicer pomenila "odklon," a to še ne pomeni, da je bil v tem času neprišteven.

Mojca Zemljarič / Štajerski tednik
Silvo Drevenšek.

Izvedenec tudi ocenjuje, da je imel obtoženi v času dejanja nizko stopnjo alkohola v krvi.

S predstavitvijo izvedenskega mnenja se je danes na ptujskem okrožnem sodišču nadaljevalo sojenje v primeru trojnega umora v Gerečji vasi. Izvedenec psihiatrije Matej Kravos je mnenje izdelal predvsem na podlagi sodnih zapisnikov, izpovedb prič in izvedenskih mnjenj medicinske stroke, saj obtoženi Silvo Drevenšek pri pregledu ni sodeloval. Kravos je ocenil, da Drevenšek trpi za narcistično osebnostno motnjo, ne pa zaradi kakšne hujše duševne motnje, ki bi imela za posledico izgubo stika z resničnostjo.

Dokazov, da Drevenšek v času napada na zunajzakonsko partnerico in njena starša ne bi mogel razumeti svojih dejanj, izvedenec tako ni našel, se je pa verjetno težje obvladoval, predvsem zaradi nakopičene jeze. "Verjetno so bile v ozadju neke zamere," je sklepal. Po ocenah Kravosa je očitno, da je zakonska zveza razpadala, Drevenšek pa ni mogel sprejeti izgube partnerice in je najverjetneje razmišljal, da "če je ne morem imeti jaz, je ne bo imel nihče drug". Tasta in taščo je verjetno krivil za razpad zveze, dejstvo, da je žrtvam zadal veliko število ran, pa kaže, da je bil odločen pripeljati zadevo do konca. "Očitno je bilo nakopičene ogromno jeze," je menil psihiater.

Po njegovih ocenah to ne pomeni, da obtoženi, ki ga ocenjuje za normalno, celo visoko inteligentnega človeka, v času očitanega dejanja ni bil prišteven, ampak je šlo le za "odklon od običajnega, a še vedno znotraj normalnega funkcioniranja".

Pomoč bi bila zanj poraz

Glavna obravnava se bo s pričanjem obtoženčeve matere in še ene priče nadaljevala 25. oktobra, v nadaljevanju pa se pričakuje tudi mnenje kliničnega psihologa.

Narcistična osebnostna motnja po besedah izvedenca pomeni, da človek postavlja sebe pred druge, išče pozornost drugih in misli, da dela za druge več, kot mislijo drugi. Tudi zaradi takšnega razmišljanja naj bi se ne čutil sprejetega v družini in okolici, v katero se je priselil. "Čeprav so ga morda imeli radi, mu niso izkazovali takšne veljave, kot je pričakoval, in majhne zamere so se nabirale," je pojasnil izvedenec. "Pameten je bil dovolj, da bi lahko poiskal pomoč, a to bi bil zanj poraz," je dodal.

Večino alkohola, ki ga je obtoženi tisti dan imel v krvi, je po ocenah Kravosa zaužil po domnevnem kaznivem dejanju. To med drugim nakazuje dejstvo, da vinjen ne bi imel moči tako silovitega napada.

Tožilko Tejo Kukovec Belšak pa je izvedenec nekoliko presenetil s pojasnili glede doživljanja dogodka na strani žrtev. Pojasnil je, da se ob napadu pri ljudeh sproži obrambni mehanizem, zato pri pokojnih "ni bilo časa za trpljenje in strah". "Tako nas je narava obvarovala. Svet se zoži samo na preživetje," je dejal.

Obtožnica Drevenšku, ki se doslej še ni zagovarjal, očita, da je na lansko božično popoldne na zahrbten način in iz koristoljubja najprej umoril zunajzakonsko partnerko, nato pa pred očmi svojega štiriletnega sina še taščo in tasta.