Zahrbtni napad

Starko oropal za 20 evrov in dva paketa piščančjih prsi

M. R.
27. 9. 2021, 18.00
Posodobljeno: 27. 9. 2021, 22.15
Deli članek:

Dvaintridesetletni Boris Močnik, ki je po nekaterih lastnih izjavah že več kot 20 let narkoman, je bil obsojen na leto dni zapora za rop upokojenke.

Profimedia
V torbici je imela upokojenka denarnico z 20 evri gotovine in dokumenti, dva paketa piščančjih prsi, mobitel in časopis (fotografija je simbolična).

Boris Močnik se je nad starejšo občanko Kočevja spravil 30. aprila okoli 15. ure. Sledil ji je od Mercatorja do stanovanja na Podgorski ulici. Ko je vstopila v blok, pa jo je napadel in ji poskušal iz rok iztrgati torbico. Ker se stara mama ni kar tako predala, jo je porinil po stopnicah in končno okradel. V torbici je imela upokojenka denarnico z 20 evri gotovine in dokumenti, tudi brezplačno upokojensko vozovnico za avtobus in vlak, starejši mobilni telefon, dva paketa piščančjih prsi in enega od dnevnih časopisov. Oškodovanka je bila sicer danes vabljena na zaslišanje, vendar je v sodni dvorani nismo dočakali, niti ni priglasila odškodninskega zahtevka. Obtoženi Močnik je pa že pred časom odkrito priznal dejanje in sprejel ponujeno kazen: leto dni zapora s podaljšanjem pripora do pravnomočnosti oziroma nastopa kazni zaradi ponovitvene nevarnosti. Za rop v takšni maniri je sicer zagrožena kazen od enega do desetih let zapora.

Stari znanec s praznim kazenskim listom

Kot je v končni besedi poudarila tožilka Liljana Tomič, je pri kaznovalnem predlogu kot olajševalno upoštevala odkrito priznanje krivde, pa tudi dejstvo, da je njegov kazenski list prazen, čeprav gre za starega znanca organov pregona in sodišč, ki je imel to srečo, da so se mu stari grehi iz evidence že izbrisali. Kot oteževalno okoliščino je tožilka navedla težo kaznivega dejanja, storjenega na škodo starejše ženske, ki se je pri tem tudi poškodovala. »Obtoženi je odvisnik od drog, navedena kazniva dejanja pa očitno izvršuje, da pride do denarja, saj je brez zaposlitve,« je ob tem poudarila, v gonji za podaljšanje pripora. Spomnila pa je tudi, da bo kmalu v postopku še zaradi nasilja v družini in zanemarjanja mladoletne osebe oziroma surovega ravnanja. Obtožnica je po njenih besedah že pravnomočna.

V ljubljanskem zaporu se Močnik dobro počuti

Zagovornik obtoženega, odvetnik Anže Mlinarič, se je s kaznovalnim predlogom strinjal in v končni besedi tudi sam poudaril, da ima njegov varovanec pač prazen kazenski list ter da je očitke priznal in s tem pripomogel k skrajšanju postopka. Ljubljanski okrožni sodnik David Špernjak je tako primer nepravnomočno zapečatil na podlagi sprejeta dogovora, obtožencu podaljšal pripor do nastopa kazni in ga oprostil plačila stroškov postopka, tudi zato, ker je družinski človek. Močnik je sklepni del procesa spremljal molče, a se je na koncu lepo zahvalil tožilki za predlagano kazen na spodnji meji ter izrazil željo, da bi zapor prestal v Ljubljani, kjer se je, kot je bilo slišati, dobro vklopil v okolje, pa tudi odvisnosti se menda zdravi.