Umoril tri otroke

Obdukcija brez jasnih odgovorov, pošastni Harald že jutri iz bolnišnice?

S.R.
26. 9. 2021, 15.58
Posodobljeno: 26. 9. 2021, 20.20
Deli članek:

Grozljiv zločin, ki je včeraj pretresel Hrvaško in v središču katerega se je znašel avstrijski poslovnež, ki je svoje krvave roke iztegnil proti najranljivejšim, svojim trem otrokom, še vedno ni povsem pojasnjen. Še vedno namreč ugotavljajo natančen vzrok smrti otrok.

Facebook
Harald Kopitz.

56-letni v Zagrebu živeči Dunajčan Harald Kopitz, ki je v noči na soboto umoril svoje tri otroke in poskusil storiti samomor, še vedno okreva v zagrebški bolnišnici, kjer je pod budnim nadzorom policije. Danes so sicer postali znani prvi izsledki obdukcije, s katero so želeli ugotoviti natančen vzrok smrti otrok. Kot smo namreč poročali, naj bi Kopitz otrokom najprej v živilo vmešal tablete, a naj bi se otroci nato prebudili, zato jih je drugega za drugim zadavil ter jih nato prenesel na kavč v dnevni sobi, okoli njih pa položil njihove igrače. Na takšen prizor naj bi naleteli policisti, ki so po posredovanju potrebovali psihološko pomoč.

Vzrok smrti še vedno neznan

Bosanski mediji so medtem poročali, da naj bi otroke pokopali v Neumu, iz koder prihaja njihova mama. Ta naj bi se že včeraj vrnila v domovino k svojim staršem.

Obdukcija ni dala končnih odgovorov o vzroku smrti. Predvsem ni odgovorila na vprašanje, ali so otroci umrli zaradi zastrupitve ali zaradi zadušitve. Pristojni so zato odredili nadaljnje toksikološke preiskave. Preiskovalci se po poročanju portala Index.hr sicer vse bolj nagibajo k tezi, da so otroci umrli zaradi zastrupitve, ki je bila posledica prevelikega odmerka tablet. Na trupelcih naj bi sicer našli sledi davljenja.

Po navedbah hrvaškega državnega tožilstva (DORH) Kopitzu grozi 50-letna zaporna kazen. Preiskovalci bodo v naslednjih dneh poskušali odgovoriti tudi na vprašanje, kaj je Kopitza privedlo do tako pošastnega dejanja oziroma ali je vse skupaj načrtoval, ali pa je bilo dejanje izvedeno pod vplivom droge, ki bi lahko vplivala na njegovo razsodnost.

Kopitz, ki je v stabilnem stanju in leži na enoti za intenzivno nego, bi lahko bolnišnico zapustil že jutri. Njegov prvi sprehod bo sicer pot do preiskovalnega sodnika.