Ugrabitev ali beg za življenje?

Primer male Tare, ki so jo po enem letu našli na Hrvaškem, precej bolj zapleten ...

R.T.
25. 9. 2021, 09.32
Posodobljeno: 25. 9. 2021, 09.39
Deli članek:

Znanih je več podrobnosti v primeru osemletne deklice Nemčije, ki so jo eno leto po izginotju našli na Hrvaškem.

Polizeipräsidium Aalen
Osemletno Taro je v hrvaško Reko odpeljala njena mama, ki se boji za njeno življenje.

Kot smo že poročali, so v stanovanju na območju Reke v četrtek izsledili osemletno Taro R., ki jo je vse od izginotja septembra lani iskala nemška policija. Iskalna akcija se je tako ustavila, trenutno pa potekajo postopki, da se bo deklica lahko vrnila v Nemčijo. Hrvaška policija je v Reki aretirala tudi njeno mamo in ugrabiteljico, ki je skupaj s Taro pobegnila iz Gaildorfa, manjšega kraja nedaleč od Aalena, mesta v nemški zvezni deželi Baden-Württemberg.

Po informacijah hrvaškega portala Rijeka Danas so deklico našli skupaj z njeno 48-letno mamo Inko R., zoper katero je nemška policija zaradi suma ugrabitve izdala nalog za prijetje. Nemško sodišče je namreč na podlagi predloga lokalnega centra za socialno delo, ki je bdel nad osemletno Taro, njeni mami odvzelo pravico odločanja o otrokovem stalnem prebivališču. Inka se je, namesto da bi s pristojnimi organi sodelovala, odločila, da s hčerko pobegne iz države.

Zapleten primer: tragedija in sumi spolne zlorabe

Portal sicer poroča, da gre za zelo zapleten družinski primer, v katerem nastopajo tudi sumi na spolno zlorabo, okoliščine pa vklučujejo tudi tragičen dogodek izpred nekaj let. Inka naj bi pristojne organe vseskozi obtoževala »nezainteresiranosti« in celo prikrivanja. Takrat 17-letna Maya R., ena od njenih treh hčerk iz prvega zakona, je denimo leta 2018 s skokom s stolpa storila samomor. Tako je ugotovila policija, a je Inka v njihove zaključke dvomila, saj naj bi v poročilu o preiskavi obstajalo več nejasnosti, vključno z navedbami, da ni šlo za samomor. Obstajali naj bi celo indici, da je Ingin novi partner, sicer oče osemletne Tare, Mayo spolno zlorabil. Inko in njeno hčerko na nemškem sodišču zastopa odvetnik Kai Jochimsen, ki trdi, da Tara ni bila ugrabljena, temveč sta se »zatekli na varno, saj se mama boji za hčerkino življenje.« Jochimsen še navaja, da Inka svojega nekdanjega partnerja in Tarinega očeta »sumi odgovornosti za smrt njene hčerke iz prejšnjega zakona.« Tarin oče naj bi sicer na podlagi odločitve sodišča že pred tem izgubil skrbništvo nad hčerko.