Snežni vihar

FOTO: V veliki tragediji na najvišji gori v Evropi umrlo pet alpinistov

S.R.
24. 9. 2021, 13.48
Posodobljeno: 24. 9. 2021, 13.48
Deli članek:

Včerajšnja tragedija na območju Visokega Kavkaza, stičišča Evrope in Azije, je vzela pet življenj. Gorski reševalci so uspeli rešiti 14 ljudi.

Profimedia
Tragedija na gori Elbrus.

Tamkajšnji gorski reševalci so z Elbrusa, najvišje gore v Evropi na ruski meji z Gruzijo, včeraj ob približno 16. uri po našem času prejeli klic v sili. Pod vrhom gore se je v močnem vetru, slabi vidljivosti in temperaturah -20 stopinj Celzija v zagati znašlo 19 alpinistov, vključno z vodiči.

Profimedia
Tragedija na gori Elbrus.

Skupina vodičev s turisti je kljub slabi vremenski napovedi iz kampa krenila proti vrhu gore. Še pod vrhom je ena od alpinistk začela tožiti o zdravstvenih težavah, zato se je skupaj s še enim izkušenim alpinistom in vodičem začela vračati, preostali pa so pot nadaljevali. Alpinistka je nato v manj kot eni uri umrla v naročju vodiča. V težave so nato zabredli še preostali, ki so bili odločeni, da vzpon dokončajo. Zaradi vse slabših razmer so se morali obrniti tudi sami, pri čemer je bil spust zaradi poškodbe enega od odprave zelo počasen. Sledila je groza. Odločili so se, da se razdelijo v dve skupini, a so vsi obtičali v snežnem viharju. V goro so se nato podali gorski reševalci, ki so po poročanju ruskih medijev najprej naleteli na skupino z mrtvo alpinistko in drugimi v kritičnem stanju. Pozneje so našli še devet ljudi, a je bilo za dva že prepozno. Skupaj je 11 ljudi pristalo v bolnišnici, še dva pa sta umrla pred evakuacijo. Poškodbe, vključno z ozeblinami, so utrpeli tudi nepredvidljivih razmer vajeni vodiči.

5642 metrov visoka gora Elbrus je sicer znana po tem, da so vremenske razmere zelo spremeljive.