Stroga kazen

Brezdomcu, ki je plačal 43 centov premalo za pijačo, grozi 7 let zapora

B.K.
22. 9. 2021, 19.30
Deli članek:

To so nepopustljivi ameriški zakoni.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Možakar, ki je po pomoti plačal slabega pol dolarja premalo za pločevinko pijače, sedi v priporu in čaka na sojenje, na katerem m grozi od tri do sedem let zaporne kazni.

Joseph Sobolewski iz ameriške zvezne države Pensilvanija, je vstopil na neko bencinsko črpalko, ker je bil žejen. Na steni je videl plakat, ki je oglaševal pločevinke s pijačo. Samo tri dolarje za dve pločevinki, je pisalo na oglasu. Joseph se je ozrl okli sebe, a prodajalca ni bilo nikjer. Vzel je eno pločevinko in na pultu pustil dva dolarja. Mislil je, da bo to dovolj. Šel je nazaj do avtomobila in se odpeljal.

A Sobolewski, ki sicer nima doma, se je motil. Ena pločevinka je namreč stala dva dolarja in 43 centov. Prodajalec ga je prijavil policiji, ti so ga izsledili, in ker je imel v kartoteki že dva prekrška zaradi manjše kraje, je padel v zakonsko določbo, ki tretjo krajo samodevno označi za kaznivo dejanje.

Sobolewski sicer ni bil tat. Prvi prekršek je storil pred več kot desetimi leti, ko je na neki bencinski črpalki natočil gorivo in odpeljal, ker je pozabil plačati, drug prekršek je storil pred natanko desetimi leti, ko je v supermarketu ukradel superge za 40 dolarjev.

Policistom je zdaj malce neprijetno, a zakon je zakon. Tretji prekršek pomeni samodejno kaznivo dejanje in za kaznivo dejanje kraje, pa četudi gre le za 43 centov, je v Pensilvaniji predvidena zaporna kazen v razponu od treh do sedmih let.

“To je popolna potrata virov,” je za medije dejal sekretar odbora za pomilostitve v Pensilvaniji Brandon J. Flood. “Gre dobesedno za nekaj centov. Mi pa ga bomo zdaj kriminalizirali in trošili davkoplačevalski denar za njegovo namestitev v zaporu. Še vedno se spopadamo s pandemijo, z denarjem moramo zato ravnati bolj previdno,” je prepričan Flood, ki upa, da bo primer Sobolewski toliko streznil zakonodajalce, da bodo reformirali nesmiselno zakonodajo.