pet mesecev

Purgar zaradi nasilništva v zapor

B.K./STA
21. 9. 2021, 18.00
Posodobljeno: 21. 9. 2021, 18.02
Deli članek:

Eden vidnejših predstavnikov skrajno desnega gibanja rumeni jopiči, sicer pa bivši predsednik Društva za promocijo tradicionalnih vrednot Urban Purgar je v ljubljanskem zaporu.

Bobo
Urban Purgar

Purgar se je v zaporu moral zglasiti v ponedeljek popoldne, tam pa naj bi ostal pet mesecev zaradi kaznivega dejanja nasilništva, poroča časnik Večer. Ob tem naj bi bil zaradi nekega drugega dejanja obsojen na še dodatnih sedem mesecev zapora, a ta sodba po informacijah Večera še ni pravnomočna.

Gre za sveže bivšega predsednika Društva za promocijo tradicionalnih vrednot, ki je pod trenutno vlado prejela status kulturne organizacije v javnem interesu, kar pomeni, da se lahko poteguje za državni denar. S položaja predsednika društva je sicer odstopil 8. septembra. 

Purgar je tudi odgovorni urednik samoniklega spletnega medija Nacionalna tiskovna agencija (NTA), v preteklih mesecih razburjal javnost z nekaterimi objavami na Twitterju. Med drugim je 1. avgusta na družbenem omrežju Twitter zapisal, da je vodja nacistične nemčije Adolf Hitler heroj, kasneje pa je poziral pred vhodnimi vrati doma protestnika Jaše Jenulla in sledilce vprašal, ali naj "to po hitrem postopku konča".