Rekordno

Zasegli skoraj tri tone heroina v vrednosti 2,3 milijarde evrov

S.R.
21. 9. 2021, 12.44
Posodobljeno: 21. 9. 2021, 12.48
Deli članek:

Indijske oblasti so v pristanišču v zvezni državi Gudžarat zasegle skoraj tri tone afganistanskega heroina v ocenjeni vrednosti 2,3 milijarde evrov.

Reuters
Opij je mamilo iz izcedka glavic vrtnega maka.

Afganistan je največji proizvajalec in dobavitelj opiatov na svetu, po kaosu, ki je sledil talibanskemu prevzemu oblasti, pa zaenkrat nič ne kaže, da bi se kar koli spremenilo. Talibani so sicer napovedali, da bodo trgovino z drogo prepovedali. Po navedbah Urada Združenih narodov za droge in kriminal v Afganistanu pridelajo več kot 80 odstotkov vsega opija na svetu.

Kot so danes razkrile indijske oblasti, je njihova obveščevalna agencija DRI, ki je glavna v boju proti tihotapljenju, 15. septembra v pristanišču v mestu Mundra zasegla dva ladijska zabojnika heroina, v povezavi s primerom pa aretirala dve osebi. Prvi izsledki preiskave kažejo, da je bila pošiljka namenjena v Delhi in da so s poslom povezani tudi afganistanski državljani.

Zabojnika bi morala v skladu z dokumentacijo vsebovati veliko količino delno procesiranega lojevca, ki je iz Afganistana potoval v iransko pristanišče Bandar Abbas, od tam pa v Mundro. Analiza je nato pokazala, da gre v resnici za heroin v skupni teži 2988 kilogramov. Natančna vrednost pošiljke še ni znana, saj forenzične preiskave še niso končane, po prvih ocenah pa naj bi šlo za heroin v vrednosti približno 2,3 milijarde evrov. Kriminalisti sicer v povezavi s primerom preiskujejo več lokacij širom Indije.