Prestranek

FOTO: Velika hala je gorela kot bakla

Danijel Cek / Primorske novice
19. 9. 2021, 09.42
Posodobljeno: 19. 9. 2021, 09.48
Deli članek:

V sredo zgodaj zjutraj se je skoraj 50 gasilcev nekaj ur borilo z ognjem v nekdanjem lesnopredelovalnem obratu v Prestranku.

PGD Postojna
Ognjeni zublji so povsem uničili halo ter stroje in polizdelke, ki so jih skladiščili v njej.

"Še deset minut pa ne bi bilo več niti druge hale," pravi Tadej Smrdel, poveljnik slavenskih gasilcev, ki je v sredo zjutraj vodil gašenje v nekdanjem lesnopredelovalnem obratu v Prestranku. Hale, ki jo je zajel ogenj, niso mogli več rešiti, so pa rešili ostale. Kriminalisti še ugotavljajo vzrok požara, najemniki in domačini pa domnevajo, da je najprej zagorelo divje odlagališče odpadkov ob hali.

Požar je moral najprej nekaj časa tleti, nato pa so okoli pol petih zjutraj izbruhnili plameni. Ob 4.36 so na regijskem centru v Postojni prejeli prvi klic in v Prestranek takoj napotili gasilce iz Slavne. "Prve informacije o požaru so bile nepopolne, med vožnjo smo prejeli natančnejše podatke in takoj sem na pomoč poklical še kolege iz drugih društev," nam je povedal Smrdel.

Ko so gasilci prihiteli na prizorišče požara, so plameni že uničili streho hale, goreči tramovi pa so že popustili in zanetili še notranjost. Hala, velika približno 1500 kvadratnih metrov, je gorela kot bakla. 45 gasilcev iz gasilskih društev iz Slavne, Postojne, Studenca, Hruševja, Velikega Ubeljskega, Razdrtega, Šmihel-Landola, Pivke, Ilirske Bistrice in sežanskega gasilskega zavoda so sprva lahko gasili plamene le od zunaj in ubranili sosednje objekte.

Ogenj pogoltnil halo, drugo so rešili

"Obvarovali smo sosednjo halo, rešili en avto, nato pa le pogasili ogenj. Znotraj hale nismo mogli rešiti veliko, ker je goreča streha, ki se je sesula, uničila notranjost," je pojasnil Smrdel. Po treh urah gašenja so gasilci pogasili ogenj, nato pa še zalivali posamezna žarišča in čistili požarišče ter skrbeli za požarno stražo. "Zdaj bo dež, pa bo vse skupaj zalil," je pozno dopoldne pripomnil vodja intervencije.

"K sreči ni bilo treba reševati ljudi, ni bilo treba izvajati evakuacije, tako da lahko rečem, da je bila intervencija srednje do visoko zahtevna. Videli pa smo ogenj takih barv, kot jih še nismo: od modre in zelene do vijolične in roza," je še povedal Smrdel. Ko se je dim polegel, so v notranjosti videli zažgane stroje, na visokem kupu ob hali pa razno kramo, od avtov, motorjev do avtodoma.
Začelo naj bi goreti na deponiji krame

"Saj smo vsi vedeli, da bo slej ko prej zagorelo. Drugače se tudi ni moglo končati," žalostno ugotavlja podjetnik Aleksander Furlan, eden od dveh najemnikov uničene hale. Ob njej je bil že ob šestih zjutraj in lahko je le ugotavljal, kaj vse je izgubil. V hali je skladiščil rabljene mizarske stroje. Uničenih je vseh 30 strojev, po prvi oceni znaša škoda od 30 do 50 tisoč evrov.

Furlan nam je pojasnil, da je začel znani postojnski zbiratelj krame kopičiti odpadke nedaleč od hale, nato pa so tja vozili odpadni les, okna, odslužene motorje ... še drugi. Deponija naj bi se nato širila, dokler ni ukrepala inšpekcija in zbiratelju naložila, da mora odstraniti kramo s tujega zemljišča. To naj bi naredil tako, da je stare avtomobile preprosto z dvigalom dvignil na kup krame in tako ostal na svojem zemljišču. Kup naj bi bil na koncu visok skoraj šest metrov.

Drugi najemnik hale Miha Dedek ni hotel dajati nobenih izjav, neuradno pa naj bi v hali skladiščil polizdelke, ki naj bi jih ravno v teh dneh odpremil. Po neuradnih podatkih naj bi utrpel približno sto tisoč evrov škode.