Priznala trpinčenja

Branimiri Vrečar pogojni zapor v aferi Kengurujčki

S. S.
15. 9. 2021, 14.39
Posodobljeno: 15. 9. 2021, 15.47
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so izrekli sodbo nekdanji vodji zasebnega zavoda za varstvo otrok Kengurujčki na ljubljanskem Viču.

STA
Obtožena Branimira Vrečar.

Vrečarjeva je prejšnji konec tedna na predobravnavnem naroku sklenila priznati očitke zanemarjanja mladoletnikov in surovega ravnanja na škodo desetih otrok. Tožilstvo je predlagalo dve leti pogojnega zapora s preizkusno dobo štirih let. Sodišče je danes kaznovalnemu predlogu v celoti sledilo, Vrečarjevi pa naložilo tudi plačilo stroškov postopka. Dva od oškodovanec, ki sta vložila premoženjsko pravni zahtevek v višini 900 oziroma 3000 evrov, pa so sodniki napotili na pot pravde. Sodba še ni pravnomočna.

Spomnimo: da se z zavodom Kengurujčki na ljubljanskem Viču ukvarja policija, smo v začetku oktobra 2018 prvi poročali v Novice Svet24, dodobra pa je završalo v javnosti, ko so posnetke surovega ravnanja objavili na Televiziji Slovenija. Čez dobro leto je policija vložila kazensko ovadbo zaradi surovega ravnanja na škodo desetih otrok. Po koncu kriminalistične preiskave, januarja 2019, so na policiji pojasnili, da je takrat 67-letna osumljenka med 1. oktobrom 2017 in 28. septembrom 2018 opravljala dela varuške, čeprav za tako delo ni imela ustreznega strokovnega znanja in izobrazbe.

Brutalne metode varovanja otrok

Kot je včeraj v ustni obrazložitvi še opisala sodnica Urša Zorko, je Vrečarjeva vpila na otroke, jih žalila, jih nasilno hranila, enemu otroku je celo porinila v usta njegovo bruhanje, drugim ni dala dovolj hrane, kljub temu da so zanjo prosili. Za počitek jih je tesno povijala v rjuho, da se niso mogli premikati. Nekaterim ni dovolila iti na stranišče, otroci so domov prihajali lačni, enega otroka je nekaj časa hranila le s kruhom ali makaroni, da ne bi odvajal. 

STA
Hiša na Vrhovcih, v kateri je deloval zavod Kengurujčki.

Enkrat je enega pustila zunaj na mrazu, oblečenega le v bodiju, poleti pa nekegaa revčka na soncu, oblečenega v pulover. Do otrok je bila groba, omejevala jim je pijačo, da ne bi lulali. Vse to je na njih pustilo posledice, med ponoči so se zbujali v joku, niso želeli iti v vrtec, bili so razdraženi, agresivno so se igrali in se agresivno vedli. Večinoma je to izzvenelo, ko so začeli obiskovati drug vrtec. 

Pogojni kazni močno doprineslo priznanje

Tožilka Zvonka Knavs je na predobravnavnem naroku, ki je zaradi zaščite žrtev deloma potekal za zaprtimi vrati, za Vrečarjevo predlagala najvišjo možno določeno kazen v okviru pogojne obsodbe. Za to se je odločila glede na težo očitanih kaznivih dejanj, saj gre za hudo kršenje dolžnosti do več mladoletnih otrok in surovo ravnanje z njimi. Pogojno kazensko sankcijo pa upravičuje priznanje krivde, ki ga je podala obtožena ter njena še nekaznovanost za tovrstna kazniva dejanja, je dodala. Zagovornik Vrečarjeve, odvetnik Črt Šatej, se je s kaznovalnim predlogom sicer strinjal, hkrati pa je brez uspeha predlagal, da sodišče njegovo klientko oprosti plačila stroškov postopka, saj da prejema zgolj pokojnino v višini 600 evrov.