pregon

Policistova divja vožnja 12-letnika stala življenja

R.T.
15. 9. 2021, 09.14
Posodobljeno: 15. 9. 2021, 09.14
Deli članek:

Avtomobil je prevrnilo na glavo, eden izmed treh otrok v njem je umrl.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

12-letni Leden Boykins iz ameriške zvezne države Georgia je umrl v trčenju s policijskim patruljnim avtomobilom, potem ko je policist z divjo vožnjo skušal ustaviti avtomobil, ki ga je vozil družinski prijatelj Boykinsovih Charles Moore.

Do tragične nesreče je prišlo, ker je policist med pregonom Moora uporabil posebni manever PIT, pri katerem s policijskim avtomobilom namerno trči v drugo vozilo, z namenom, da voznik izgubi nadzor.

Žrtvina mati Toni Franklin Boykins je prepričana, da je smrt njenega otroka posledica slabe policijske odločitve. “Oropali so ga življenja. Sprejeli so res slabo odločitev,” je povedala za ameriško televizijo NBC. “Lahko bi si premislili. Lahko bi postavili cestno zaporo, lahko bi zaščitili otroke. Res niso mogli priti do nobene druge možnosti, kot da so prevrnili avtomobil?”

V avtomobilu, ki so ga policisti lovili sta poleg 12-letne žrtve bila še dva fanta. Otroci so se v nevarnosti znašli potem, ko je policist Moora ustavil zaradi prehitre vožnje. Ko je stopil do vrat avtomobila, Moore ni hotel odpreti okna, policist je zato poklical okrepitve in razbil šipo na Moorovem avtomobilu. To je temnopoltega voznika tako prestrašilo, da je pritisnil na plin in odpeljal. Celotni situaciji niso pomagali številni patruljni avtomobili, ki so pripeljali na kraj.

Moore je med begom poklical na interventno številko in prosil za pomoč. “Tu je preveč policijskih avtomobilov, bojim se za življenje,” je zaklical v telefon.

Lov se je kljub klicu nadaljeval, vse dokler ni policist s PIT manevrom trčil v Moorov avtomobil, ki ga je odneslo s ceste in prekucnilo na glavo. 12-letni Leden, ki ni bil pripet z varnostnim pasom je utrpel smrtne poškodbe. Ostala dva otroka sta bila le lažje poškodovana.

Moore bo poleg globe za beg obtožen tudi umora in napada na policista.