vdiral v sisteme

Prodajal je izpitne odgovore, sedel bo 20 mesecev

R.T.
10. 9. 2021, 15.11
Deli članek:

Nekdanji študent Univerze v Južnem Walesu na Veliki Britaniji bo moral v zaporu odsedeti 20 mesecev, ker je vdiral v univerzitetne sisteme in študentom prodajal odgovore za izpite.

South Wales Police
Hayder Aljayyash

29-letni Hayder Aljayyash je na Univerzi v Južnem Walesu študiral računalništvo, ko so ga zasrbeli prsti. Vdrl je v univerzitetno mrežo, kjer so profesorji hranili svoje izpite in te ukradel z mreže.

Nato je svojega sostanovalca in njegove prijatelje rekrutiral, da so poiskali študente, ki bi bili za odgovore na izpitna vprašanja pripravljeni odšteti nekaj denarja. Našlo se jih je mnogo.

Da je nekaj narobe je prvi posumil profesor matematike Liam Harris, ki je maja 2019 opazil, da več njegovih študentov naloge rešuje na identičen način. Na univerzi so vzpostavili neke vrste “vojno sobo” in začeli preiskovati primer. Pregledali so 140 milijonov arhiviranih računalniških dnevnikov in poiskali vdor. IP naslov so povezali s hišo, kjer je živel Aljayyash.

Policija ga je aretirala 30. maja leta 2019, mu zasegla računalnik in diske, pri njemu pa so našli tudi približno 17.000 britanskih funtov gotovine. Forenziki so kasneje ugotovili, da je Aljayyash več kot 700-krat vdrl v univerzitetno mrežo.

Sodnik Wynn Morgan, ki je obtoženemu dosodil 20 mesecev zaporne kazni, je bil nad zločinom fasciniran. Aljayyash ima “očiten talent in veščino,” je dejal sodnik. A žal so bila njegova dejanja motivirana s “finančnim pohlepom”.